SAMFUNN

EU-program styrker småbedrifter

Teknologisk Institutt (TI) hjelper små og mellomstore bedrifter med å forbedre konkurranseevnen og den teknologisk kompetansen. Blant annet hjelper TI bedriftene med å søke bistand fra EUs Craft-program (Combined Research Action for Technology).

På den måten kan norske bedrifter delta i samarbeidsprosjekter sammen med en rekke leverandør- og produksjonsbedrifter i Europa.

– Vi har flere tiårs erfaring med å utvikle prosesser og produkter for mindre bedrifter, sier direktør i TI for EU Craft-prosjektene, Rune Nilsen.

Midlene til utviklingen finnes. Det er satt av NOK 115 milliarder i EU til det 5. rammeprogrammet, hvorav ca. 10 prosent går til SMB-programmer.

Utfordringen er å få fortalt de mindre, norske bedriftene om mulighetene til gode og inntektsbringende prosjekter som fins her. Dessverre står det ingen lang kø utenfor Nilsens dør, selv om det er en stor potensiell søkermasse i landet, og interessen er sterkt økende.

For småbedriftene

Norske bedrifter som ikke har flere enn 249 ansatte, kan få hjelp fra Craft. Programmet skal bidra til å modernisere og fornye industrien i Europa, slik at den blir bedre i stand til å konkurrere med industrien i andre verdensdeler.

Craft-prosjektene settes sammen som partnerskap bestående av søkerbedriften, innovasjonspartnere og en eller flere forskningsorganisasjoner. SMB-partnerne kommer oftest fra bedriftens leverandørkjede, og er gjerne eksisterende eller nye europeiske samarbeidspartnere.

Minimum er tre partnere fra to land og én FoU-partner, mens den beste løsningen ofte er seks bedrifter og to forskningspartnere. Prosjektomfanget ligger normalt mellom 2,5 og 16 millioner kroner, men EU foretrekker gjerne et omfang rundt ti millioner der prosjektene er store nok.

– Prosjektene kan ligge innen alle bransjer og fagområder. TI prioriterer imidlertid de fagområdene der vi, sammen med Pera Technology Centre, kan bidra med egen kompetanse i de innovative delene av prosjektet, sier Nilsen.

Bedrifter med gode konsepter kan fortsatt ta kontakt med Nilsen, men nå haster det. Fristen for neste søknadsfrist er 28. februar 2002. TI tar sikte på å evaluere aktuelle konsepter i løpet av november 2001.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.