IT

EU-pisk gir prisras på mobildata

EU-kommisær Vivian Reding rasler med sablene overfor mobiloperatørene igjen. Og denne gangen har bransjen skjønt alvoret, tror Post- og teletilsynet (PT).
EU-kommisær Vivian Reding rasler med sablene overfor mobiloperatørene igjen. Og denne gangen har bransjen skjønt alvoret, tror Post- og teletilsynet (PT). Bilde: Frederic Sierakowski

Mobiloperatørene senker nå prisene kraftig i frykt for EU-pisken. EU har tidligere tvunget den europeiske mobilbransjen i kne når det gjaldt samtalepriser.

– Bransjen har lært, sier PT-direktør Willy Jensen til TU.no.

Nå frykter teleoperatørene at det samme skal skje med trådløs dataoverføring over landegrensene. Derfor senker de prisen først som sist, i håp om å unngå maksprisreguleringer.

Les også: Snart kan du ringe billigere hjem

Sterke signaler

EU-kommissæren Vivian Reding har under Mobile World-kongressen i Barcelona gjentatt signalene hun nylig har gitt de europeiske mobiloperatørene i brevs form: Senk prisene frivillig før sommeren, eller ta konsekvensene.

Taktikken ser ut til å virke, og mobiloperatørene ser nå ut til å kappes om å kutte de såkalte roamingprisene på mobil dataoverføring.

– Jeg tror bransjen har lært av konsekvensene fra forrige gang EU raslet med sablene angående samtaleprisene. Dette er veldig positivt, og jeg har godt håp om at operatørene på egen hånd kan greie å unngå prisstyring ved å senke prisene selv denne gangen, sier direktør Willy Jensen i Post- og teletilsynet (PT) til TU.no.

50-70 prosent billigere

I forrige uke ble det dannet en europeisk prisallianse mellom selskapene Tre, KPM, E-Plus Bas og Play. Selskapene, som holder til i henholdsvis Sverige, Nederland, Tyskland, Belgia og Polen, ble enige om å senke grossistprisen for roaming til 0,25 euro per megabyte – fra 1. april.

I Sverige og Norge har TeliaSonera og NetCom varslet kraftige kutt til den samme datoen. Sammen går selskapene inn i EuroConnect, en fastprismodell som anslås å senke prisen med 50-70 prosent. EuroConnect er i utgangspunktet et tilbud til kunder i Norden og Baltikum.

– Dette blir ren synsing fra min side, med jeg vil tro at 70 prosents prisreduksjon ikke er noe dårlig anslag på hva Vivian Reding mener med troverdig prisfall. Det er i hvert fall liten tvil om at bransjen her har tatt seg altfor godt betalt i en årrekke, sier Willy Jensen.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.