KLIMA

EU-parlamentet vedtok klimalov – tross protester

Trass i at den største partigruppa i EU-parlamentet, EPP, snudde i siste sekund, ble den omstridte naturrestaureringsloven vedtatt tirsdag. 

EU sliter med store forurensingsproblemer, og 20 prosent av alt land og vann i EU må restaureres innen 2030 dersom den nye naturrestaureringsloven går gjennom.
EU sliter med store forurensingsproblemer, og 20 prosent av alt land og vann i EU må restaureres innen 2030 dersom den nye naturrestaureringsloven går gjennom. Foto: Virginia Mayo/AP Photo
27. feb. 2024 - 12:49

Det var tilløp til drama da parlamentet på ny stemte over den endelige lovpakken etter at parlamentet og EUs ministerråd ble enige om et endelig utkast i november.

Avstemningen skulle egentlig bare være en formalitet, men etter at den største partigruppen i parlamentet, EPP, gjorde helomvending i siste sekund, økte dramatikken.

EPP bestemte seg mandag kveld for stemme imot hele lovpakken.

Naturrestaureringsloven utgjør en viktig stolpe i EUs grønne giv. Den pålegger medlemslandene å restaurere minst 30 prosent av ødelagte grøntområder og våtmarker innen 2030. Innen 2050 skal 90 prosent av økosystemet være brakt i balanse.

I tillegg setter loven opp klare mål for biodiversitet i landbruket.

Lokale innbyggere følger med på en skogbrann i nærheten av Alexandroupoli i Hellas 21. august i fjor. Skogbrannen her var den største som noen gang er registrert i EU. Klimaendringene bidrar til økt skogbrannfare mange steder i verden.
Les også

Rekordvarm klode i 2023: – Klimarekordene falt som dominobrikker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.