KRAFT

EU-krav kan presse fram kraftlinje

Miljøorganisasjonen Zero mener et EU-direktiv om fornybar energi kan påvirke kraftlinjeutbygging her hjemme.
Miljøorganisasjonen Zero mener et EU-direktiv om fornybar energi kan påvirke kraftlinjeutbygging her hjemme. Bilde: Bendiksby, Terje
14. jan. 2010 - 08:48

Det hjelper ikke at Norge er best i klassen når det gjelder fornybar energi med en andel på 60 prosent. EU kan pålegge oss å øke dette til 74 prosent, og da trengs det større kapasitet i linjenettet.

Ikke realistisk

– Jeg tror alle de som ønsker at all denne nettkapasiteten skal gå i sjøkabel, vil måtte innse at det ikke er realistisk, sier nestleder Unni Berge i miljøbevegelsen Zero til NRK.

Hun tror ikke det er tid nok til å utrede løsninger med sjø- eller jordkabel dersom Norge skal klare kravene i fornybardirektivet, som det fortsatt forhandles om.

– Vindkraft og småkraft på Vestlandet er avgjørende for å nå målene, men det er i dag ikke kapasitet i nettet til å ta imot dette, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen.

Tror på kabel

Ordfører Mona Hellesnes i Ulvik mener nye kraftledninger vil være katastrofalt og at vi om noen år vil trekke på smilebåndene over den pågående kabelkrangelen.

– Da har vi kommet mye lengre teknologisk og har fått kabelløsninger på pass over alt, tror Hellesnes. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.