FORSVAR

EU-kommisjonen vil ha Norge inn i forsvarsfondet

 Norskutviklet våpen.
Norskutviklet våpen. Foto: Nammo
13. juni 2018 - 11:46 | Endret 13. juni 2018 - 13:45

Norge har hamret på døra i månedsvis. Nå åpner EU-kommisjonen for å la oss få tilgang til unionens nye honningkrukke for våpenindustrien.

EU-kommisjonen la onsdag fram et forslag til detaljerte rammer for det nye forsvarsfondet for neste budsjettperiode, som løper fra 2021 til 2027.

Der kommer det fram at fondet skal åpnes opp for de tre EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein.

Kommisjonens forslag er en stor seier for Norge, som de siste månedene har drevet en intens lobbykampanje for å få tilgang til fondet.

Statsminister Erna Solberg (H) har tatt opp saken på høyeste nivå med europeiske ledere, og ministre, statssekretærer og diplomater har vært i både Brussel og andre europeiske hovedsteder for å presse på.

11,5 mrd euro

EU-kommisjonen vil sette av i alt 11,5 milliarder euro til fondet i løpet av de sju årene som neste langtidsbudsjett dekker, målt i 2018-priser. Med dagens kurs tilsvarer det 109 milliarder kroner.

Med en slik budsjettramme vil Norge etter NTBs beregninger måtte legge rundt 2,9 milliarder kroner på bordet for bli med.

Det blir nå opp til EU-kommisjonen og EUs ministerråd å ta stilling til det nye budsjettforslaget. Det vil trolig ta mellom ett og to år før et endelig vedtak er på plass.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.