EU-kommisjonen anbefaler 90 prosent utslippskutt innen 2040

Tenkt som et viktig skritt på veien mot netto nullutslipp ti år senere.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i EU-parlamentet i Strasbourg tirsdag.
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i EU-parlamentet i Strasbourg tirsdag. Foto: Jean-Francois Badias/AP/NTB
6. feb. 2024 - 15:23

Det nye forslaget ble presentert tirsdag. Tanken er at 2040-målet skal bli et viktig skritt på veien mot netto nullutslipp i 2050.

Store endringer i energiproduksjon og industri må til hvis målene skal nås. EU-kommisjonen ser også for seg omfattende fangst og lagring av CO2 fra store utslippskilder.

EU-kommissær Wopke Hoekstra understreker samtidig behovet for en rettferdig endringsprosess som legger forholdene til rette for europeisk næringsliv.

Formålet med de omfattende tiltakene er å bidra til å bremse den globale oppvarmingen.

Norsk klimapolitikk er tett knyttet til EUs målsettinger og reguleringer, og et nytt 2040-mål i EU vil derfor også få konsekvenser for Norge.

Vanguard-prosjektet Kongsberg Group, SALT Ship Design, Sintef Ocean, Sjøforsvaret. Kongsberg-gruppen har utviklet et nytt standardisert, fleksibelt og skalerbart skipskonsept for Sjøforsvaret. Konseptet består av et basisfartøy som i utgangspunktet er 90 meter langt med 4.500 tonn deplasement, skalerbart og fleksibelt, som vil være et «moderskip» for en rekke ubemannede farkoster, avhengig av oppdrag, samt helikopter. Kan utvikles i fire versjoner: minejakt/-ryddding, indre kystoperasjoner,  ytre kysoperasjoner og isgående operasjoner. Standardisert moderfartøy for ubemannete og autonome droner/fartøy.
Les også

Maritimt forum: Insisterer på CO2-fond som beste tiltak for å kutte utslipp

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.