BYGG

EU kan stoppe bompengeordning

EU har allerede satt foten ned for det særnorske systemet med rabatter til alle som har brikke eller abonnement, nå reagerer de også på bruken av bompenger til veifinansiering.
EU har allerede satt foten ned for det særnorske systemet med rabatter til alle som har brikke eller abonnement, nå reagerer de også på bruken av bompenger til veifinansiering. Bilde: Scanpix
4. mai 2010 - 08:35

EU jobber med nye regler som kan velte den norske ordningen med bompengefinansiering av nye veier.

Ny behandling

EU har allerede satt foten ned for det særnorske systemet med rabatter til alle som har brikke eller abonnement. Direktivet fra 2008 gjelder riktignok kun for tunge kjøretøyer som ferdes på europeiske veier, men nå ønsker krefter i EU at direktivet skal omfatte alle biler – på samtlige veier, skriver Aftenposten.

Dersom forslaget blir vedtatt, vil samtlige norske bompengeprosjekt måtte behandles på nytt i Stortinget. Det må jobbes fram nye stortingsmeldinger for hvert prosjekt, der det legges fram en ny finansieringsplan tilpasset nye rabattregler.

Betydelig skepsis

Et annet moment er at finansieringen kan falle helt sammen, dersom trafikken gjennom de eksisterende bompengestasjonene reduseres som en følge av at rabattene blir borte.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier til avisen at det er betydelig skepsis i flere EU-land mot å utvide det eksisterende direktivet. Hun håper motstanden er stor nok til å hindre direktivet, eller i hvert fall utsette ordningen og i hvert fall gi rom for tilpasninger over tid. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.