IT

EU ilegger Intel milliardbot

ULOVLIG: Intel skal ha forsøkt å skvise ut AMD fra markedet, og har nå fått en bot på 9 milliarder kroner fra EU-kommisjonen.
ULOVLIG: Intel skal ha forsøkt å skvise ut AMD fra markedet, og har nå fått en bot på 9 milliarder kroner fra EU-kommisjonen. Bilde: RICK WILKING
Stein Jarle Olsen
13. mai 2009 - 12:58

EU-kommisjonen ga i dag Intel en rekordbot på 1,06 milliarder euro, rundt 9 milliarder kroner, for ulovlig å ha forsøkt å skvise ut konkurrenten AMD fra det europeiske markedet.

Bestikkelser

EUs konkurransekommisær Neelie Kroes sier i en melding at Intel har betalt PC-produsenter for å avlyse eller utsette lanseringer av produkter med AMD-prosessorer.

De skal også ha gitt ulovlige, hemmelige rabatter for å få produsentene til kun å bruke Intel-brikker og ha betalt en stor forhandlerkjede for kun å selge slike PC-er.

– Intel har forbrutt seg mot europeiske forbrukere ved tilsiktet å ha holdt konkurrenter utenfor markedet for databrikker i mange år, sier Kroes.

EU-dommen beordrer Intel om å stanse den illegale praksisen umiddelbart i de tilfeller hvor den fortsatt foregår.

Intel skal fortsatt kunne tilby rabatter, så lenge de er lovlige.

Rekordbot

Boten Intel har blitt ilagt, er den største noensinne i EU. I fjor fikk glassprodusenten Saint-Gobain en bot på 896 millioner euro for prisfiksing, mens Microsoft i 2004 ble ilag en bot på 497 millioner for misbruk av markedsdominans, skriver Reuters.

Boten utgjør 4,15 prosent av Intels omsetning i 2008, og må betales innen tre måneder.

Etterforskningen av Intel ble startet i 2001 etter en klage fra AMD. Selskapet har også saksøkt Intel, og vil bli hørt i en amerikansk domstol i 2010.

Les mer om: