OLJE OG GASS

EU gir grønt lys til StatoilHydro

Statoil og Hydro melder at Europakommisjonen ikke ser noen konkurransemessige hindre for at Statoil kan overta Hydros olje og gassdivisjon.

Sterk markedsposisjon

EUs konkurransemyndigheter har i samarbeid med Eftas overvåkingsorgan Esa vurdert Statoil og Hydros redegjørelse for fusjonsplanene.

Kommisjonens bekymringer har blant annet vært størrelsen på StatoilHydros gassproduksjon fra norsk sokkel. Kommisjonen har derfor vurdert konsekvensene for konkurransen på EU-nivå og i de enkelte landene der Statoil og Hydro til sammen har en sterk markedsposisjon på gass, melder E24.no

EU-kommisjonen har altså vurdert at StatoilHydro vil møte tilstrekkelig konkurranse.

Viktigste beslutningen

Fusjonen er fortsatt til behandling i andre land "i henhold til gjeldende lovgivning", skriver de to selskapene i en pressemelding. Men EU-kommisjonens avgjørelse anses for å være den viktigste formelle beslutningen når det gjelder HydroStatoils framtid.

- EU godkjente fusjonen i første fase-behandlingen, og det er vi veldig fornøyde med, sier informasjonsdirektør Ola Morten Ånestad i Statoil til Dagens Næringsliv.

Oljerådiver og tidligere Høyre-topp Hans Henrik Ramm er blant dem som har vært bekymret for norske leverandørselskaper som følge av fusjonen, fordi de nærmest vil stå overfor en tilnærmet monopolinnkjøper på norsk sokkel.

Ikke vurdert

Men EU nevner ikke norske leverandørbedrifter, ifølge DN. Heller ikke det norske Konkurransetilsynet har foretatt egen behandling av saken.

Ramm er ikke overrasket over at EU-kommisjonen ikke har vurdert situasjonen for norske leverandørbedrifter, da de vil være i konkurranse med EU-bedrifter. Men han synes det er ille at Norge ikke har bedt om å få gjøre en egen konkurransevurdering av fusjonen, slik EU-regelverket åpner for.

- Jeg synes det er fullstendig uakseptabelt at man ikke har brukt den muligheten EU-retten gir, sier Ramm til DN.

Han antyder at sterke politiske føringer fra regjeringen er årsaken.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.