KRAFT

– EU forventer at vi leverer

Mona Sprenger
15. okt. 2009 - 16:36

– Det ut til at vi får 450 megawatt (MW) ny kapasitet i år, mot 250 MW i fjor, forteller Tomas Kåberger, generaldirektør i Energimyndigheten i Sverige.

– Vi trodde først at vindkraften skulle drepe vindkraftsatsingen i Sverige, men det motsatte har faktisk skjedd. Finanskrisen har ført til at store prosjekter andre steder i verden har blitt satt på vent. Det har kuttet ventetiden, og mange av våre bønder har fått levert sine vindturbiner.

I rute

Kåberger var i det store og hele godt fornøyd med tallene han kunne presentere for den norske energibransjen, som i disse dager er samlet på Holmenkollen Park Hotell i Oslo.

Sverige ligger godt an til å oppfylle sine klimaforpliktelser.

– Sverige har kuttet sine CO2-utslipp samtidig som vi har økt BNP. Dette er en konsekvens av at politikken har vært den samme uavhengig av regjering.

Bio viktig

– Vårt mål er at vi i 2050 skal ha et energisystem uten nettoutslipp av klimagasser. Vi har en ambisjon om å nå dette målet. Bioenergi øker, vindkraft øker, avfall øker og varmepumper øker.

Bioenergi utgjør nå en fjerdedel av all anvendt energi i Sverige.

– I år kommer anvendelsen av bioenergi å være større enn både vannkraften og kjernekraften.

EU-krav

Siden Sverige er så og si selvforsynt med energi, har det det vanskelig å ta inn over seg EUs fornybardirektiv, forteller Kåberger.

– EU forventer at vi skal bidra for å sikre energitilførselen i Europa. At Sverige er selvforsynt er ikke relevant. EU ser en kraftig økning i importbehovet i årene framover, og den eneste muligheten for mange land er kull som begrenses av klimagassutslipp.

Frykter Kina

Kåberger mener at det er mange land som allerede har begynt å oppføre seg som om det finnes en global klimaavtale.

– De siste årene har det skjedd en dramatisk utbygging av vindkraft. USA er størst. Spania og Tyskland ligger fortsatt på topplisten, mens Kina er det landet som bygget mest i fjor. Den europeiske industrien frykter denne konkurransen, for vindkraftbransjen utvikler seg raskt og blir stadig mer kostnadseffektiv.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.