MOBIL

EU blander seg inn i Apples og Samsungs slåsskamp

Patentstriden mellom mobilgigantene har fått EUs oppmerksomhet.

Joaquín Almunia
Joaquín Almunia
Marius ValleMarius ValleJournalist
23. nov. 2011 - 10:15

EUs konkurransekommisjon har på eget initiativ begynt å se på de mange patentsøksmålene mellom Apple og Samsung. Grunnen de oppgir er at de er redd for at de mange søksmålene skal minske konkurransen i mobilmarkdet. 

Kommisjonen mener at intellektuelle rettigheter kan brukes på en urettferdig måte for å stikke kjepper i hjulene til konkurrentener. Derfor har de bedt både Apple og Samsung om å stille med informasjon om hvilke patenter det krangles om. 

- Vi har bedt om informasjonfra både Apple og Samsung. Vi har enda ikke fått svarene. Vi er nødt til å se på dette fordi intellektuelle rettigheter kan brukes til å forstyrre konkurranse, men vi er nødt til å se på svarene, sier EUs konkurransekommisjonær Joaquin Almunia ifølge Reuters.

Ikke enestående

Han sier videre at sakene mellom Apple og Samsung, som har resultert i 20 saker i 10 land, ikke er enestående i denne sammenhengen. Flere andre selskaper saksøker hverandre for tiden, som HTC og Motorola, som begge ligger i strid med Apple.

Mange av patentene det kjempes om er rimelig omfattende. Dersom noen av selskapene skulle vinne frem kan dette gi dem store konkurransefordeler i markedet. 

Kan resultere i kjempebøter

Dersom EU kommer frem til at ett eller flere selskaper bruker patentrettigheter til å hindre konkurranse kan de i teorien bøtelegge selskapene med inntil ti prosent av deres årlige inntekt. Det vil i tilfelle være snakk om gigantiske summer for alle involverte parter.

Kilde: Reuters.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.