KRAFT

EU-avklaring kan gi Hydro-investeringer

VIL SLIPPE CO2-KOSTNAD: Hydros analysesjef Bjørn Kjetil Mauritzen håper å slippe å indirekte betale for CO2-utslipp for vannkraften selskapet bruker i Norge.
VIL SLIPPE CO2-KOSTNAD: Hydros analysesjef Bjørn Kjetil Mauritzen håper å slippe å indirekte betale for CO2-utslipp for vannkraften selskapet bruker i Norge. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
19. aug. 2011 - 09:57

– Alle våre fire aluminiumsverk i Norge har oppgraderingsbehov de kommende årene, men det er svært lite sannsynlig med noen større oppgraderinger før spørsmålet om CO2-kompensasjon avklares, sier analysesjef Bjørn Kjetil Mauritzen i Hydro til Teknisk Ukeblad etter å ha holdt innlegg på en Montel-konferanse i Oslo onsdag.

I løpet av høsten forventer Hydro at EU-kommisjonen kommer med nye regler for statsstøtte som åpner for at myndighetene gir kompensasjon til industrien som er utsatt for såkalt karbonlekkasje.

Les også: Hydro tror på Norge

Driver opp strømprisen

Myndighetene vil da få rett til å kompensere enkelte industrier for de indirekte kvotekostnadene som kommer gjennom økt kraftpris, dersom det er fare for at industri flytter ut av EU fordi kostnaden ved CO2-kvotehandelen blir for høy til å drive virksomheten i Europa og dersom dette vil få negative miljøkonsekvenser.

Om lag 35 prosent av kostnadene ved produksjon av aluminium går til kraft. Men selv om Hydro bruker ren norsk vannkraft, løfter EUs CO2-kvoteregime alt i dag den nordiske og dermed den norske kraftprisen med rundt en tredel, ifølge Hydro.

Les også:

Økte utslipp

I store deler av verden slipper selskapene å betale for CO2-utslipp, selv om de direkte bidrar til CO2-utslipp. Kraftprisen blir dermed ikke påvirket av CO2-kvotehandel og dermed flyttes industri dit, slik for eksempel Hydro har gjort i Qatar.

– Det er helt åpenbart at dersom du flytter aluminiumsproduksjon ut fra Norge, som blir produsert på vannkraft med noe av den beste teknologien, vil CO2-utslippene øke globalt sett, sier Mauritzen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Hydro øker i Sunndal

Løsning i høst

– Hvordan vil kompensasjonsordningen utformes?

– Det er for tidlig å si akkurat hvordan det gjøres. Først må vi se hvordan tekstene fra EU ser ut. Men på en eller annen måte må dette kompenseres, sier han.

– Når tror dere dette kommer på plass?

– Vi regner med at EUs retningslinjer kommer en eller annen gang i høst, sier han.

Les også: Hydro selger kraftverk for 1 mrd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.