DOKTORGRADER

Etteroppspente konstruksjoner

15. okt. 2001 - 13:51

Avhandlingen, som gir bedre kjennskap til relativt lite benyttede konstruksjoner, bygger på fullskalaforsøk av flatdekke og gulv på grunn. Begge konstruksjoner har vært armert med etteroppspente kabler, som spennes opp etter at betongen har herdet. Konstruksjonene er instrumentert med strekklapper, lastceller og nedbøyningsmålinger for å kartlegge oppførselen ved belastning frem til brudd.

Størrelsene på flatdekket er 19 x 16 meter, og forsøkene er dermed blant de største som har vært utført. I tillegg til å instrumentere, har Trygstad utført en elementanalyse for å se på sammenhengen mellom teoretiske og virkelige deformasjoner og krefter.

Han har videre vurdert forskjellige standarders (NS3473, EC2, ACI, AS3600) behandling av etteroppspente konstruksjoner. Flatdekket ble ført til brudd ved skjærbrudd, ved en overskridelse av skjærkapasiteten på 58 prosent etter NS 3473, og med 69 prosent etter EC2. Det var fortsatt små deformasjoner i felt ved brudd.

Avhandlingen har tittelen Etteroppspente konstruksjoners oppførsel ved belasting til brudd, flatdekker og golv på grunn. Den er utført ved Institutt for konstruksjonsteknikk, NTNU, med førsteamanuensis Terje Kanstad som veileder. Arbeidet er utført med støtte fra Trygstad Bygg AS, Dyrøy AS, Fabeko og Statsbygg.

Sivilingeniør Steinar Trygstad (38) fra Ålesund er sivilingeniør (1989) fra Fakultet for bygningsingeniørfag, Norges tekniske høgskole, og arbeider i eget konsulentfirma.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.