NYHETER_BYGG

Etterlyser vannskrekk

19. okt. 2000 - 11:59

Skadeutbetalingene for vannskader i våtrom gikk opp fra 1,1 milliarder kroner i 1997 til 1,5 milliarder i fjor. Antall skader økte samtidig fra 68.000 til 72.500 . Nå ønsker ingeniør Vidar Hellstrand i Techno Consult enda sterkere vannskrekk i norske bygninger.

Varme-, ventilasjon- og sanitærbransjen (VVS) vil bidra til å redusere omfanget av vannskadene: – Vi har startet med å innføre en kvalitetsgaranti på våtrom. Garantien, som garanterer at badet er tett i ti år, trådte i kraft i august for næringsmarkedet, sier Hellstrand til Teknisk Ukeblad.

Svikter

Bad som er bygd etter byggebransjens våtromsnorm, har hatt få skader. Det viser at regelverket holder mål. Derfor er ikke Hellstrand redd for å gi garantier.

Tetthetsgarantien for selve våtrommet gis av entreprenører som er medlemmer i Stiftelsen Kvalitetsgaranti VVS. Den ombefatter konstruksjon og oppbygging av gulv og vegger og alle detaljer i våte rom.

Ifølge Hellstrand er det problematisk at mange entreprenører hevder at de bygger våtrom etter våtromsnormen, uten at de gjør det. De bygger bare delvis etter normen. Det er mange viktige detaljer som må utføres riktig om det skal være mulig å garantere at våtrom blir tette. Disse detaljene syndes det mest mot.

Mye hobbyoppussing blir utført i bygårder. Hellstrand mener amatører på denne arenaen er en av grunnene til at vannskadene øker.

Bare fagfolk

Techno Consult AS er Norges største VVS-rådgiver og er medlem av garantiordningen.

– Når vi prosjekterer våtrom med garanti vil anbudsdokumentene for VVS-arbeidene og de bygningsmessige arbeidene bare gå ut til de rundt 40 medlemmene i garantiordningen. De skal bare sysselsette fagarbeidere med eksamen fra grunnkurs i Byggebransjens våtromsnorm. Det gjelder alle fag som berører våtrommene. Vi kommer ikke til å benytte bedrifter som ikke er kvalifisert dersom oppdragsgiver vil bygge eller rehabilitere med ti års garanti, sier Hellstrand.

Det stilles strenge krav til dokumentasjon fra entreprenør over utført egenkontroll, testing og bildedokumentasjon under arbeidets gang. Denne nye garantien skal ikke føre til økte kostnader. I bygårdene vil hver leilighet få et sertifikat med garanti som følger leiligheten. På sikt antar han at huseier vil få en reduksjon i huseierforsikringen dersom våtrommene er bygget eller rehabilitert med ti års tetthetsgaranti.

Fiks i tide

Innen kvalitetskarantiordningen er det også mulig å få utført en grundig tilstandsanalyse av bad og røropplegg for å finne det riktige tidspunktet for rehabilitering. Det er faktisk mange borettslag som setter i gang dyre prosjekter for tidlig. Men siden mange borettslag og andre ikke gjennomfører tilstandsanlyser, er det enda flere som ikke gjennomfører helt nødvendig oppussing i tide.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.