KLIMA

Etterlyser NOx-tiltak som virker

NHO rasler med sablene og krever refusjon av NOx-avgiften og at regjeringen blir med på et NOx-fond som alternativ til NOx-avgiften de vil kreve inn.
NHO rasler med sablene og krever refusjon av NOx-avgiften og at regjeringen blir med på et NOx-fond som alternativ til NOx-avgiften de vil kreve inn. Bilde: Colourbox.com
Jannicke Nilsen
15. mai 2007 - 13:25

Regjeringen foreslår å kreve inn 1610 millioner kroner i NOx-avgift i Revidert nasjonalbudsjett.

NHO og 18 næringslivsorganisasjoner har siden statsbudsjettet ble lagt fram i fjor høst jobbet for å få på plass en miljøavtale med regjeringen, i form av et NO x-fond som alternativ til NO x-avgiften. Arbeidet med miljøavtalen er nå i sluttfasen.

Hold løftet

– Kristin Halvorsen lovet refusjon av NO x-avgiften rett etter at statsbudsjettet ble lagt fram. Regjeringen må ikke bryte dette løftet nå, sier direktør for næringslivspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk.

No x-fondet skal finansiere konkrete tiltak og investeringer for få ned utslippene av nitrogenbaserte gasser - en kilde til lokal forurensing.

Avgiftsfritak fra 1. januar avgjørende for gjennomføring av miljøavtalen, sier NHO.

Kutt i maritim sektor

- Regjeringen må arbeide i miljøets tjeneste. Å betale til et fond som i sin tur finansierer NO x-reduserende tiltak ute i felten er mer miljøeffektivt enn å betale avgift til statskassa, sier Brubakk.

NHO forventer også at NO x-reduksjon for skip og økt bruk av gass kan bli løsninger som vil spille en sentral rolle for reduksjon av utslipp fra maritim sektor i EU-landene frem mot 2020. Da vil nye forpliktelser både for CO 2, SO 2 og NO x tre i kraft.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.