KRAFT

Etterlyser nasjonal analyse

Sparepærer er en måte å kutte strømforbruket på.
Sparepærer er en måte å kutte strømforbruket på.
Joachim Seehusen
19. nov. 2007 - 10:29

Bellona og Telfo er begge enige om at det blir meningsløst å sette politiske mål for energisparing uten en skikkelig analyse av potensialet. De to organisasjonene mener også Norge må skille målene for bruk av fornybar energi og energisparing, som EU har gjort.

– Vi har kun ført uformelle samtaler, det er åpenbart at vi må har flere aktører med, sier Tore Strandskog, næringspolitisk direktør i Telfo.

Han lister opp EBL, Norsk Industri, Enova og diverse forskningsmiljøer. Regjeringen må også med om en slik analyse skal få gjennomslag, mener Strandskog.

Bør ha samme ambisjon som EU

– EU har som mål å få til en energieffektivisering på 20 prosent innen 2020, vi bør ikke ha mindre ambisjoner, sier Ane Brunvoll, fagansvarlig i Bellona.

Norges energiforbruk ligge på 225 TWh, så da må den norske målsettingen ligge på minst 45 TWh.

– Effektivisering er et av de viktigste virkemidlene vi har, det må løftes opp på samme nivå som CO 2-håndtering og fornybar energi. Vi ser ofte at bedrifter som begynner å kartlegge eget energiforbruk klarer å redusere det med ti prosent uten stor innsats, vi må løfte debatten til nasjonalt nivå, sier hun.

Kun planer

Begge understreker at det foreløpig knapt er snakk om planer, kun en idé. Enkelte rammer er likevel klare.

– Vi tror analysen bør omfatte de tre områdene produksjon, distribusjon og stasjonær bruk. Transportsektoren faller da utenfor, sier Strandskog.

Ideen er luftet overfor Stortingets energi- og miljøkomité.

– De lyttet, sier Strandskog.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.