KLIMA

Etterlyser klimatiltak i jordbruket

- Kuttene kommer først når aktørene i jordbruket får en oppmuntring til å gjøre noe, og der har regjeringen kommet altfor kort, sier Zero-leder Einar Håndlykken.
- Kuttene kommer først når aktørene i jordbruket får en oppmuntring til å gjøre noe, og der har regjeringen kommet altfor kort, sier Zero-leder Einar Håndlykken. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
30. apr. 2010 - 07:14

Miljøorganisasjonen Zero etterlyser klimatiltak for å kutte utslipp fra jordbruket. Regjeringen har ikke gjort nok, viser en rapport fra organisasjonen.

Lite konkret

Ifølge en rapport fra Zero har ikke regjeringen lagt fram konkrete tiltak for å kutte klimagassutslippene i jordbruket, selv om en melding til Stortinget slår fast at landbruket er en del av klimaløsningen.

– En melding til Stortinget reduserer ingen utslipp. Kuttene kommer først når aktørene i jordbruket får en oppmuntring til å gjøre noe, og der har regjeringen kommet altfor kort, sier Zero-leder Einar Håndlykken til Nationen.

Trenger 870 bioanlegg

Organisasjonen mener et viktig tiltak ville ha vært å bedre støtten til innkjøp av biogassanlegg som omdanner husdyrmøkk til gass og videre til elektrisk kraft.

Zero opplyser at det er laget fem slike anlegg siden 2005, mens det trengs 870 nye anlegg hvert år fram mot 2020 for at regjeringen skal nå sitt mål om at 30 prosent av husdyrgjødsla skal bli energi.

Haster

Zero-rådgiver Johannes Fjell Hojem, som har forfattet rapporten sammen med Håndlykken, mener at flere av tiltakene både kan og må settes i gang med én gang.

– Det skjer fint lite. Regjeringen har ikke signalisert noe forpliktende og konkret. Den gir noe støtte til ulike prosjekter for utredning, men det har ikke kommet noen konkrete endringer i rammevilkår som utløser noen klimatiltak, sier Hojem. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.