SAMFUNN

Etterlyser eksportører

Anders J. Steensen
12. sep. 2003 - 09:12

- Varene det er snakk om er ikke nødvendigvis knyttet til leveranser til fregattene, men kan gjelde innenfor all annen spansk industri, forteller Sven-Erik Østengen i SND.

Han mener at gjenkjøpsavtalen kan være et springbrett for at norske bedrifter kan erobre markedsandeler i det sterkt voksende industrimarkedet i Spania.

Gjenkjøpsavtalen med IZAR som gjelder frem til 2009, inneholder rundt en milliard kroner i ordrer til norske SMB- bedrifter. Gjennkjøpene må være knyttet til fem teknologiområder: - informasjonsteknologi; - maritim teknologi; - medisinsk teknologi; - materialteknologi og romteknologi. Avtalen som har vært gjeldene fra 2000, har hittil blitt brukt i liten grad. Kun mindre leveranser for små beløp har blitt knyttet til gjenkjøp.

Forsvarsdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet har etablert en gruppe bestående av SND, Norges Eksportråd, Norges forskningsråd og Norsk Romsenter, for å bistå IZAR til å finne aktuelle norske bedrifter som ønsker seg innpass i det spanske markedet.

Østengen anbefaler interesserte bedrifter i å ta kontakt med en av de ovenstående institusjonene for å være behjelpelig med å introdusere bedriftene til IZAR. Verftet vil deretter hjelpe de norske bedriftene til å finne spanske samarbeidspartnere for de norske bedriftene.

- Norske bedrifter kan gjennom denne ordningen slippe store og tunge markedsføringskostnader i Spania, presiserer Østengen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.