KRAFT

Etterlyser billigere solcellepanel

Fredsprisvinner 2006: Muhammad Yunus fra Bangladesh. Sto blant annet bak Grameenphone, der Telenor er storeier.
Fredsprisvinner 2006: Muhammad Yunus fra Bangladesh. Sto blant annet bak Grameenphone, der Telenor er storeier. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
12. des. 2006 - 14:42

- 100.000 solcellepanel er installert i Bangladesh og etterspørselen er økende. Problemet er tilgangen til silisium. Etterspørselen etter silisium er dobbelt så stor som tilbudet. I dag har 70 prosent av befolkningen ikke tilgang til elektrisitet. Prisen må derfor gå ned.

– Alle er entreprenører

Fredsprisvinneren Yunus møtte tirsdag norsk næringsliv på NHOs konferanse om globalisering.

- Alle mennesker er entreprenører. Vi må bare gi dem mulighetene til å skape. I dag har to tredje deler av verdensbefolkning ikke tilgang til bank, sier Yunus.

- Profitten må bli i bedriftene

Han oppfordret norske selskaper til å investerer i bedrifter med sosiale målsetninger.

- 40 prosent av verdens befolkning står for 94 prosent av verdenshandelen. 60 prosent har ingen økonomi. Denne delen av verden trenger en økonomi som ikke er opptatt av maksimal profitt, men som har som mål å hjelpe de fattige. Profittmaksimerende selskaper kan utformes som sosial foretak ved at man gir fullt- eller majoritetseierskap til de fattige. Profitten må bli i bedriften, sa fredsprisvinneren, som ved flere anledninger har kritisert Telenor, for å ta ut profitt fra mobiltelefonselskapet Grameen Phone.

Tror på løsning

I fredspristalen sin søndag sa Mohammad Yunus at han håper selskapet Grameen Phone, der Telenor eier 62 prosent av aksjene, en gang blir tatt over av Grameen Banks kunder. Telenor er i dag største eier.

Dette temaet ble ikke berørt av verken Yunus eller Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas, som deltok på konferansen. Men fredsprisvinneren har tro på at denne konflikten vil løse seg etter hvert:

- Jeg er sikker på at vi vil finne en løsning etter hvert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.