KRAFT

Ett steg nærmere ren kullkraft

KRAFT: Sargas, Søral, Tinfos og Eramet Norge vil bygge et fullrenset kullkraftverk på Husnes i Hordaland innen 2011-2012. Her fra kraftverket på Kårstø, som ble åpnet nylig.
KRAFT: Sargas, Søral, Tinfos og Eramet Norge vil bygge et fullrenset kullkraftverk på Husnes i Hordaland innen 2011-2012. Her fra kraftverket på Kårstø, som ble åpnet nylig. Bilde: Geir Fuglseth/Naturkraft
Stein Jarle Olsen
2. nov. 2007 - 08:10

Mens næringsminister Dag Terje Andersen i går var på Kårstø for å åpne gasskraftverket der, har teknologiselskapet Sargas sett seg ut Husnes, like vest for Odda, som base for sitt mulige kullkraftverk, skriver Aftenposten.

– Inn i varmen

Der finnes allerede smeltehallene til aluminiumsprodusenten Søral, som krever 2,5 TWh strøm årlig og spyr ut 250 000 tonn CO 2. Derfor vil Sargas og Søral gjerne bygge et fullrenset kullkraftverk på Husnes, sammen med Tinfos og Eramet Norge.

– Vi håper å komme inn i varmen og få en dialog med myndighetene, sier leder Henrik Fleischer i Sargas til avisen.

Forhåndsmelding

Gruppen har nå levert en forhåndsmelding til NVE, og dermed er første trinn i den formelle konsesjonsprosessen ferdig.

Fleischer sier at det er flere kullkraftverk enn gasskraftverk i verden, og at disse slipper ut med CO 2 enn gasskraftverkene gjør.

– For klimaets del er det derfor viktigere å finne en renseløsning for kull enn for gass, sier han.

Renseteknologien til Sargas har fått aksept hos ledende forskningsmiljøer som hos Massachusetts Institute of Technology og Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm

Dyr strøm

Industriselskapene er på sin side ute etter en forutsigbar kraftproduksjon til en akseptabel pris. Kullkraften fra Husnes vil koste rundt 39 øre ferdig renset.

Det er mer enn hva industrien kan klare, og prosjektet er dermed avhengig av at CO 2 blir en salgsvare som kan bringe ekstrainntekter til kraftverket.

2

CO -injisering

Regjeringen har tidligere tenkt at CO 2 kan pumpes ned i oljefelt og betale seg selv gjennom økt utvinning av olje, men alle foreløpige utredninger har visst at dette ikke lønner seg.

– Det er en høyst tvilsom konklusjon, sier Søral-sjef Jan O. Yttredal

Han peker på at kullkraftverkene som nevnt produserer mer CO 2 enn gasskraftverk, noe som er en fordel ved slik injisering.

Karbonnøytralt

Ifølge forhåndsmeldingen vil kraftverket produsere 2,7 millioner tonn CO 2, og av dette skal 98 prosent kunne fanges inn. I tillegg skal kraftverket kunne brenne biomasse, og kanskje kan også CO 2 fra aluminiumsverket fanges i samme anlegg.

– Klarer vi å sluse den inn, og det skulle ikke være noe i veien for det, blir det virkelig karbonnøytralt, sier Yttredal.

.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.