ENERGI

Ett steg nærmere gasskraftverk

En ny rapport gjør trønderne mer optimistiske med tanke på å få et gasskraftverk tilknyttet Norske Skogs fabrikk på Fiborgtangen i Skogn i Nord-Trøndelag.
En ny rapport gjør trønderne mer optimistiske med tanke på å få et gasskraftverk tilknyttet Norske Skogs fabrikk på Fiborgtangen i Skogn i Nord-Trøndelag.
Espen Leirset
9. sep. 2005 - 14:27

Hittil har det vært antatt at investeringen i et CO 2 -renseanlegg vil koste cirka en milliard kroner.

Selskapet Gasstek har funnet ut at et renseanlegg bare trenger å koste 469 millioner kroner. De konkluderer også med at driftsutgiftene kan reduseres fra 310 til 184 kroner per tonn CO 2.

– Dette betyr at det ikke er noen grunn til å utsette byggingen av et gasskraftverk her i landet. Dette - sammen med Bellonas forslag om å bruke CO 2 som trykkstøtte i oljereservoarene, kan gjøre klimagassen til god butikk i stedet for å være et problem, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Prosessindustriens Landsforening (PIL) til Adresseavisen. Rapporten blir også omtalt i positive ordelag av ekspertene ved Gassteknisk forskningssenter ved Sintef Energiforskning i Trondheim.– Seriøst

– Gasstek har hatt en annen tilnærming til denne problemstillingen enn andre, og dermed kommet fram til dette resultatet som synes å være seriøst nok, sier direktør Nils A. Røkke ved senteret.

Gasstek har sammen med Aker Kværner tatt for seg de enkelte elementer som er i et anlegg som fjerner klimagassen fra røykgassene, og på den måten bidratt til prisreduksjonen.Økt oljeutvinning

Rapporten viser at det er mulig å fjerne omlag 80 prosent av klimagassen, med mulighet til å redusere ytterligere med mer driftserfaring.

Spørsmålet er deretter hva man skal gjøre med gassen. Bellona foreslår å sende gassen i rør ut til oljefelt, hvor den kan sprøytes tilbake i brønnene. Slik sett øker trykker, og gassen kan brukes til å øke produksjonen av olje.

Olje- og energiminister Thorild Widwey lover statlig pengestøtte til rensing og transport av CO 2-gassen, men vil ikke tallfeste støtten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.