KRAFT

– Ett skritt nærmere forsyningssikkerhet

Kraftlinjer. Kraftlinje. Kraftledning. Strømledning. Kraft. Strøm.
Kraftlinjer. Kraftlinje. Kraftledning. Strømledning. Kraft. Strøm. Bilde: Stein Jarle Olsen
Mona Sprenger
31. jan. 2011 - 13:25


Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier ja til at BKK kan bygge kraftlinje gjennom fire kommuner mellom Kollsnes og Mongstad langs kysten nord for Bergen.

– Det er kjempebra at prosessen går videre. Med dagens innstilling fra NVE er vi ett skritt nærmere å sikre fremtidig strømforsyning til bergensområdet og Kollsnes, sier nettdirektør Thor André Berg i BKK.

Styrker forsyningssikkerheten

BKK mener at kraftledningen vil være et viktig bidrag til å forsterke hovednettet i regionen.

– Forsyningen er sårbar allerede i dag, og vi venter en fortsatt øke i strøm forbruket i årene som kommer. Vi ønsker derfor å få ledningen i drift snarest råd, sier Berg.

Kommunene som berøres av planen er Øygarden, Radøy, Austrheim og Lindås. Ordførerne her ønsker at hele linjen skal legges i kabel, slik at den ikke vil være synlig. NVE har likevel valgt å satse på en linje i luften på en strekning av 20 kilometer av totalt 35 kilometer.

Naturlig med debatt

Naturvernforbundet og NVE selv beskriver området Austrheim som et spesielt sårbart naturområde.

Les også: – Mer dramatisk enn Hardanger

Og Berg er ikke overrasket over at dette vekker debatt.

– Det er ikke unaturlig, sier han og forsikrer om at BKK vil gjøre det de kan for å komme i mål med en best mulig løsning.

Innstillingen fra NVE åpner for ekstra miljøtiltak som skånsom skogrydding, matta liner og vurdering av alternative mastetyper.

– Vi ser fram til å arbeide videre med disse tiltaka sammen med kommuner, grunneiere og andre lokale aktører, samt eksterne fageksperter. Vi veit at mange som bor og ferdest i de aktuelle kommunene ønsker kabel hele veien. Likevel har vi tro på at god dialog og bruk av ulike miljøtiltak vil gi ei løsning som er til å leve med, seier Berg.

Troll

BKK mener at kraftledningen sammen med de nye kablene til Statoil vil ha tilstrekkelig med kapasitet til fremtidig kraftbruk på Troll A. NVE sa også ja til dette prosjektet i dag.

Er det mulig å få kraftledningen i drift til 2015?

– Ja, det tror jeg vi klarer, men vi vet ennå ikke hva slags anlegg det blir. Så det gjenstår å bestille sentrale komponenter.

NVEs innstilling skal endelig behandles av Olje- og energidepartementet.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.