INDUSTRI

Ett gram alger kan vokse til et tonn på ti dager

Tror alger kan revolusjonere lakseindustrien.

Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) kom nylig med en rapport der konklusjonen er at algeteknologien fungerer og kan oppskaleres.
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) kom nylig med en rapport der konklusjonen er at algeteknologien fungerer og kan oppskaleres. Bilde: Colourbox
14. nov. 2013 - 07:00

Den årlige produksjonen av oppdrettslaks er nesten fire ganger større enn den samlede kjøttproduksjonen i Norge. Etterspørselsveksten på laks er seks prosent i året.

Høyere etterspørsel og mindre tilgang gjør at fiskeolje, som er en av de viktigste ingrediensene i laksefôr, blir stadig dyrere.

Denne oljen består i all hovedsak av villfanget fisk, som er en begrenset ressurs. 

Les også: Slik skal fiskefôret bli bedre

Tror på alger

Sammen med sentrale aktører har forskningsleder Hans Kleivdal ved Uni Research bidratt til å utvikle grunnlaget for å produsere et omega 3-rikt råstoff fra alger.

Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) kom nylig med en rapport, med Kleivdal i spissen, der konklusjonen er at teknologien fungerer nå og at den kan oppskaleres.

Les også: Ny teknologi skal gi friskere fisk

Drastisk vekst

Det kommer godt med når man tar med det faktum at marine alger trolig er verdens største biologiske ressurs og har en unik vekstevne.

Under optimale betingelser kan ett gram kan vokse til ett tonn bare i løpet av ti dager.

Regnestykket er at 1,8 tonn CO2 gir 1 tonn alger. Av denne biomassen utgjør opp mot 0,4 tonn en oljefraksjon med høyt innhold av omega 3-fettsyrer, mens 0,6 tonn blir protein og karbohydrat.

Alle viktige ingredienser i fiskefôr.

2

Trenger CO

For å få dette til trengs det altså CO2. Selv om planene om et fullskalaanlegg for CO2-rensing på Mongstad har blitt stoppet, finnes det rikelige mengder av gassen på testsenteret for CO2-fangst (TCM).

Det er denne kilden CO2 Bio vil bruke i et pilotanlegg for algeproduksjon. Så langt har flere fôrprodusenter og oppdrettsselskaper investert i prosjektet, deriblant Ewos, Salmon Group og Grieg Seafood. FHF skal også bidra.

Men det er ikke nok.

Anlegget koster 12 millioner kroner, men så langt har selskapet fått på plass seks millioner.

Les også: Vil fôre fisk med korn og erter

Vrient

 – Det er vrient å få statlig finansiering siden det ikke er midler avsatt til formål som dette. Det er ikke virkemidler til å finansiere forskningsanlegg av denne typen. Men når anlegget kommer opp, vil driften finansieres av forskningsoppdrag, tror Nordvik i CO2 Bio.

Derfor ser selskapet nå mot det statlige investeringsselskapet Siva for å sikre seg sårt tiltrengte millioner.

– Nå er vi halvveis til målet om et pilotanlegg og jobber målrettet videre med finansieringen. Omega 3-løsningen er viktig. Krill er et annet alternativ, men bærekraften der er mer diskutabel. Andre ser på genmodifisering, men det er ikke et tema her i Norge. Dette prosjektet er genialt i sin enkelhet, nettopp på grunn av tilgangen på alger og CO2, sier Nordvik.

Les også: Norske fiskere vil selge teknologi til Japan

2

Forbruker store mengder CO

Algene vokser nemlig raskt ved å forbruke store mengder CO2 og sollys gjennom fotosyntese under vann. Målet til CO2 Bio er å gjøre denne prosessen enda mer effektiv i et lukket system.

Det er her TCM kommer inn, hvor det er tilgang til ren CO2 og spillvarme som kan brukes når algene trenger høyere vanntemperatur.

I tillegg er det rikelig tilgang på kaldt sjøvann som kan kjøle produksjonsenhetene.

Sollys er også viktig, men selskapet mener lange lysdager i sommerhalvåret kombinert med kunstig lys i vinterhalvåret vil være nok.

Les også: Skyter lakselus med laser

Viktig

Direktør Tor Eirik Homme er direktør for fôr og ernæring i Grieg Seafood ASA.

Han sier det er viktig for dem å være med i prosjektet når man nå skal prøve å få statlige tilskudd til pilotanlegg.

– Omega 3 er en viktig bestanddel i fôr til laksen vi produserer. Vi lever i et verdensmarked og ser at tilgangen på omega 3 blir mindre i framtiden og en mulig begrensende faktor for tilgang på fullverdig fôr. Vi ønsker derfor å være med på å tydeliggjøre at det er behov for videreutvikling av vår egen industri.

– Vi er første rekke ikke ute etter å produsere omega 3, men er med i prosjektet for å vise at dette er viktig for industrien. Når CO2 Bio nå skal prøve å hente statlige penger, er vi en av aktørene som er med for å vise at dette er viktig for hele lakseindustrien. Sånn sett er vi ikke en industriell investor, men en behovsmarkør i dette prosjektet, sier han.

Les også:

Visste du at maten behandles med supertrykk, virus og plasma?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.