NATURVITENSKAP

Ett døgn før Mir krasjer

Fredag morgen klokka 07:20 norsk tid skal romstasjonen Mir etter planen styrte i det sydlige Stillehavet i et enormt gnist- og ildregn.

Den opprinnelig 137 tonn tunge konstruksjonen vil antakelig ha blitt redusert til 35 tonn når den når den nedre delen av atmosfæren, og russerne regner med at den vil fragmenteres i kanskje 1500 biter på opptil 700 kg stykket. Beboerne på Tonga-øyene blir antakelig de eneste som kan stå på fast grunn og være vitne til begivenheten.

Mir ble skutt opp av russerne i 1986, og var opprinnleig beregnet å vare i 5 år. Selv om prosjektet har lidd under pengemangel og blitt kritisert for å være for dyrt, er både amerianske og europeiske romfartseksperter enige med russerne i at Mir har vært en suksess og til uvurderlig nytte.

Den var den første internasjonale romstasjonen, og mer enn 100 astronauter fra over 20 land har utført 31.200 vitenskapelige eksperimenter. Erfaringene fra 15 år med Mir er av stor betydning når den nye internasjonale romstasjonen skal settes i drift.

Les mer om: