NETTARKIV

Ett års Kursk-demontering

15. okt. 2001 - 14:30

Heve- og slepelekteren Giant 4 har anløpt havna i Roslyako, like ved Murmansk, med Kursk hengende under buken. Der skal ubåten etter planen settes i tørrdokk i løpet av denne uka.

Maks 40 igjen

Redningsmannskaper skal inn i vraket av ubåten og hente ut de gjenværende likene. Myndighetene tror at det kun vil være 30-40 lik inne i ubåten.

I fjor høst ble 12 lik hentet opp av blant annet norske dykkere. Ifølge en talsmann for den russiske nordflåten, ble det meste av mannskapet sprengt i filler da ubåten eksploderte og sank i fjor høst.

Sikkerhet i høysetet

– Demonteringen vil bli gjort med sikkerheten i høysetet, forsikrer visestatsminister Ilya Klebanov overfor CNN. Torpedoer og atomreaktoren bekymrer mest.

Foreløpig er det ikke tegn til radioaktiv stråling fra ubåten.

– Vi er helt sikre på at ingenting vil gå galt med reaktoren, sier Klebanov til russiske medier.

Nitid arbeid

Nå begynner et nitid arbeid med å demontere ubåten, bit for bit. Arbeidet vil ta lang tid av hensyn til sikkerheten.

– Demontering av torpedoer og raketter kan være farlig selv under normale forhold, sier admiral Vyacheslav Popov.

Selv om myndigheten hevder at det ikke er fare for radioaktiv stråling fra reaktoren i tida framover, er det utarbeidet evakueringsplaner for Roslyako og områdene rundt.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.