IKT

Etiketten snakker

5. apr. 2001 - 13:05

Riktignok er etikettene fortsatt dyre, med en pris på seks til sju kroner, men direktør Geir Hagen i Skipnes Etikett tror prisene vil synke kraftig og åpne for mange nye bruksområder.

Dagens aktive etiketter som brukes til varesikring, bruker høyfrekvens radiosignaler med en frekvens på 8,2 MHz. – Teknologien brukes mye innsydd i klær eller andre varer. Når du går gjennom kassapunktet, deaktiverer brikken en krets slik at alarmen ikke utløses når kunden går ut av butikken, sier Hagen.

Dagligvare

Systemet har vært mest brukt på høykostvarer, men etter hvert som brikkene nå er blitt billigere, vil de også komme inn på rimeligere produkter, blant annet i dagligvaresektoren. Radiobrikken er tynn og kan legges nesten usynlig inn under en etikett. Dagligvarebransjen har i dag et årlig svinn på ca. fire millioner kroner.

– For oss som produserer etiketter, er det enkelt å plassere alarmbrikken inn på etiketten. Når vi leverer en slik etikett med integrert alarmbrikke, blir den behandlet på vanlig måte i industrien og gir ikke noe ekstraarbeid ved påsetting, sier Hagen.

De nye aktive etikettene med innbygget databrikke bruker en høyere frekvens. Frekvensen 13,56 MHz er blitt en ISO-standard, og så langt produserer både Philips og Texas Instruments brikker i henhold til denne standarden. På de nye etikkene det mulig både å skrive til brikken og lese ut informasjonen som er lagret. Brikken kan skjules under etiketten. – Til forskjell fra den som bare er lesbar, blir det en liten kul når vi legger brikken under etiketten, sier Hagen.

Bibliotek og flyplass

Det første markedet Hagen ser for seg, er innenfor bibliotekmarkedet. Fra forlaget vil alle bøker få en ID-brikke. Biblioteket skriver så inn informasjon til boka, for eksempel utlånsdata. – Danmark er kommet svært langt i utviklingen av et biblioteksystem. Bare i Danmark er det snakk om et marked på rundt 12 millioner brikker, hevder Hagen.

Behovet her i landet kan bli like stort, hvis vi tar med bibliotekene på høyskoler og universiteter. Et annet interessant bruksområde er i merking av flybagasje. Flyselskapene kan feste en brikke på ombordstigningskortet og ha oversikt over hvor passasjerene befinner seg på flyplassen.

Bagasje og post

Slik merking vil også gjøre det lettere å finne bagasje som må lastes av flyet hvis en passasjer ikke dukker opp. Behandlingen av bagasjen kan dessuten gjøres raskere, siden systemet tillater lesing av 20 – 30 enheter i sekundet for automatisk sortering. Både British Airways og Finnair er i gang med å teste systemet.

Posten er annen potensiell bruker. – Hvis prisen kan komme ned på rundt 50 øre, vil flere postverk vurdere å bruke slike brikker på alle postpakker, opplyser Hagen. Dagligvaresektoren kan legge historikken til varen inn på brikken, i tillegg til pris og varesikring. – Vi kan gå til en utbetjent kasse der en antenne leser av prisen og du betaler med kort. Når du har betalt, deaktiveres varesikringen og det er bare å gå ut av butikken, sier Hagen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.