ARBEIDSLIV

Etablert vinner av innovasjonspris

Prisen på 250.000 kroner ble delt ut på et arrangement i Oslo fredag formiddag.

De to andrepremier a 25.000 kroner gikk til Aktiv Kvalitetsmerking - en indikator eller "strip" for å kontrollere matvarer - fra Time Temp AS i Ås i Akershus, og Ocean Saver - en ny måte å rense ballastvann - utviklet av Foss and Varenhed Enterprises i Drammen.

Juryen - som ble ledet av næringsminister Ansgar Gabrielsen - sier at Colibri fra Axis-Shield er et nyskapende produkt av stor betydning og med spennende markedsmuligheter i USA og Europa, så vel som i Kina og India.

Colibri er et instrument som kan utføre en rekke kjemiske diagnoser i forbindelse med medisinsk behandling.

Apparatet vil i løpet av 2-5 minutter kunne gjennomføre en rekke diagnostiske tester som tidligere krevde behandling i laboratorier. Med Colibri kan disse testene utføres bokstavelig talt ved ved pasientens side.

Denne type testing har tidligere ikke vært like sikker som tester utført av spesialisert personell ved et laboratorium. Videre har man kunnet utføre få typer analyser, og kvaliteten på analysene har til dels vært dårlig.

Ved større sykehus har man ofte raske systemer for laboratorietesting, men Colibri vil kunne bidra til ytterligere effektivisering. Likevel er det allmennpraktiserende leger og mindre sykehus som vil få mest nytte av den nye teknologien.

Nådde ikke opp

I alt ble 349 ideer meldt inn til konkurransen. Av disse gikk 30 til en semifinale. Ti kom gjennom nåløyet til finalen. Det var en overvekt av IKT blant påmeldte ideer, men svært få av disse nådde opp.

De ti finalistene fordelte seg hovedsaklig på industri, miljøteknologi, legemidler og bioteknologi.

Det var heller ikke mange gründere som kom til finalen. Gründerne utgjorde 55 prosent av de påmeldte, men bare ti prosent av finalistene. De etablerte bedrfitene dominerte totalt.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.