ARBEIDSLIV

Etablerer geologiselskap

Anders J. Steensen
6. feb. 2002 - 10:23

Trondheim: For første gang etablerer Statoil et eget selskap som skal drive med utvikling av tjenester og produkter basert på teknologi utviklet ved Statoils forskningssenter. Selskapet har fått navnet EMGS, som står for ElectroMagnetic GeoServices. Det skal betjene hele markedet, ikke bare Statoil. - Vi representerer en teknologi som ikke ligger i Statoils kjernevirksomhet, og da var det naturlig at vi ble etablert som eget selskap gjennom ordningen Statoil Innovasjon, sier daglig leder dr.ing Terje Eidesmo i EMGS.

EMGS videreutvikler teknologiarbeid som har pågått i Statoil siden 1997. Samarbeidspartneren Norges Geotekniske Institutt (NGI) går også inn på eiersiden. Ideen er å kunne påvise hydrokarboner i havbunnen ved hjelp av elektromagnetisk resonans. Dette gjøres ved å sende sterke lavfrekvente strømpulser fra en sender som slepes mellom 30 og 50 meter over havbunnen. Antenner som er utplassert på havbunnen, vil motta signaler som refleksjoner når disse treffer hydrokarboner. Dette skyldes at havbunnen normalt vil ha lav ohmsk motstand, mens hydrokarboner opptrer som isolatorer. - Signalstyrken gir oss en god indikasjon på både tykkelse og utstrekning på reservoaret, sier forsker og teknisk sjef, dr. ing Svein Ellingsrud.

Flere oljeselskaper har prøvd å få til slike løsninger, men Statoil er det første som har lykkes. Teoriene som først ble modellert matematisk, ble utprøvd utenfor Vest-Afrika sist vinter og vår. I forbindelse med 17. tildelingsrunde i Norskehavet har Statoil sammen med et annet oljeseskap foretatt havbunnsundersøkelser med systemet. - Med dette systemet i drift er det større muligheter for å treffe riktig første gang det bores en letebrønn, sier Eidesmo.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.