KRAFT

– Et voldsomt kraftran

FORNYBAR SATSINGEN: - At fire millioner nordmenn skal finansiere utbyggingen er jeg i mot. Selv om det er staten som subsidierer alternativ energi er det jo vi som betaler regningen, sier GE-direktør Erik S. Winther.
FORNYBAR SATSINGEN: - At fire millioner nordmenn skal finansiere utbyggingen er jeg i mot. Selv om det er staten som subsidierer alternativ energi er det jo vi som betaler regningen, sier GE-direktør Erik S. Winther. Bilde: Einar Almehagen
Mona Sprenger
9. juni 2009 - 15:29
Vis mer

– Dette er et voldsomt ran, sier direktøren, som er kjent for å ikke være redd for å ta store ord i sin munn.

Han har sett seg lei på at de største verdiene i kraftutbygginger forsvinner ut av fylket og havner på det sentrale Østlandet.

– Milliardsummer blir ført ut av fylket. Opplandskraft har bygget ut 3 TWh i vårt distrikt. Fire kommuner er berørt, men ingen har fått en andel av disse utbyggingene. Hvorfor er det slik, spør Winther.

– Tar ressursene våre

Opplandskraft har tre eiere: E-CO Vannkraft AS, Eidsiva Vannkraft AS og Akershus Energi AS.

– Dette er det samme som skjedde etter krigen, da reiste investorer fra Oslo og Akershus rundt i landet og kjøpte opp vannkraft billig. De store kraftselskapene kommer og tar ressursene våre og foredler dem. Vi er nødt til å kjøpe dem tilbake i form av kraft til store summer, sier GE-direktøren.

Han mener at de store fylkesverkene bør gå sammen for å sikre at inntektene fra naturressursene havner der de egentlig hører hjemme.

Billigste leverandøren

Kraftselskapet i Gudbrandsdalen produserer kun beskjedne 75 GWh, men selger 1,2 TWh i året.

Og det er heller ikke den store produksjonen som GE har blitt kjent for.

Hver eneste dag får selskapet 50 nye kunder gjennom internettportalen sin. Årsak: Rimelig strøm.

– Vi har mange år bak oss som den billigste leverandøren. Vi har en vedtatt filosofi: Energi er et nødvendig gode for hele folket og strøm skal være rimelig. Det innebærer blant annet at vi tar ut mindre fortjeneste enn vi kunne ha gjort.

Anbefales

Målet er derimot ikke å være billigst, men rimelig.

– Vi skal tilby rimelige priser over mange år og våre kunder skal møte et menneske når de kontakter oss. En undersøkelse viste at 8 av ti av våre kunder anbefaler oss til andre. Vi har en voldsomt høy kundetilfredshet.

De siste seks årene har GE hatt en årlig vekst på mellom 10 og 15 prosent. Kraftleverandøren har passert 61.000 kunder. 14.000 brukere er i eget marked.

– I 2008 fikk vi 6300 nye kunder. Det er begrenset hvor mye vi kan vokse i eget marked. Mange av våre nye kunder kommer fra Oslo og Akershus.

Vindkraft er estetisk miljøforurensning

Rimelig strøm er noe som Winther brenner for.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Derfor er han heller ingen stor tilhenger av fornybar energi med unntak av vannkraft.

– Jeg er ikke imot alternativ energi, men den må finansiere seg selv. Alternativ energi er 30 til 50 prosent dyrere enn norsk vannkraft. At fire millioner nordmenn skal finansiere utbyggingen er jeg imot. Selv om det er staten som subsidiere alternativ energi er det jo vi som betaler regningen, sier den tidligere fjelloppsynsmannen, som ser på vindkraft som estetisk miljøforurensning av verste slag og som fnyser av grønne sertifikater.

– Grønne sertifikater har gitt norske vannkraftprodusenter et alibi for å sette opp prisen. Du får akkurat den samme strømmen som alle andre. Ute på nettet blandes kullkraft, atomenergi og sågar olje. Det eneste du får er bedre samvittighet. Det har jeg ikke sansen for.

Utenlandskabler tjener kraftprodusentene

GE-direktøren er heller ikke overbegeistret for utenlandskabler.

– Jeg skjønner at vi må ha kabler som sikkerhet for tørrår. Hvis ikke, må vi bygge ut egen kapasitet for å være selvforsynt. Men for de store kraftprodusentene er dette en ny måte å tjene penger på. Flere kabler gir høyere priser, sier Winther, som mener at her er det de store som kjører løpet og bestemmer. Ikke politikerne. Og at utenlandskablene allerede har ført til ny kjøring av reguleringene.

– Norske magasiner tappes på en annen måte. Det er prisene i markedet som bestemmer. Vi har fått en utjevning av prisene. Hadde vi ikke hatt utenlandskabler ville prisen gått mer ned under vårflommen. Det er markedet som bestemmer.

– Rene kjeltringstreker

Tidligere har Winther sammenlignet energibransjen med bruktbilhandelen på 50-tallet. Han mener at det er rene kjeltringstreker som foregår i strømhandelen.

Nylig ble han leder i et nytt omsetningsutvalg som skal samarbeid med Forum for Strategisk Nettutvikling (FSN), Konkurransetilsynet, Forbrukerombudet og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Norsk energibransje er Norge mest regulerte bransje, men når det gjelder omsetning er den blant de mest liberale. Vi har hatt rene banditter som har blitt dømt og mistet konsesjonen. Og dette tillater vi år etter år, sier GE-direktøren, som understreker at målet til utvalget er å få på plass mer ryddige spilleregler til det beste for kundene.

– Det er behov for åpnere og klarere konkurranseregler som kundene forstår.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.