INDUSTRI

– Et stort løft for oss

Camilla Aadland
20. apr. 2009 - 15:34

H.M. Kong Harald hadde satt av flere timer til sitt besøk på Institutt for energiteknikk (IFE) mandag.

– IFEs nye solbygg representerer et stort løft for oss. Vi har investert hundre millioner kroner, inkludert instrumenter. Det høres kanskje ikke så mye ut, men norske forskningsmiljøer har ikke vært vant til overflod, sa administrerende direktør Kjell Bendiksen under dagens åpning av det nye sollaboratoriet.Har tatt opp lån

Selve bygget har en prislapp på 55 millioner kroner.

– For første gang i vår historie har vi finansiert med banklån. Det er avgjørende å ha de beste laboratoriene, det beste utstyret og de beste hodene for å henge med. Derfor har IFE valgt å satse nå, sa Bendiksen.

IFE fikk nylig status som ett av åtte forskningssentre for miljøvennlig industri, og skal i samarbeid med akademia og industri jobbe for å styrke solindustrien i Norge.

Les mer: Samler norsk solcelleforskning

Nødvendig

Kong Harald foretok den høytidelige åpningen etter å ha vært med på prisutdeling og spist lunsj med et hundretalls inviterte gjester.

Etterpå fikk kongen en omvisning, der han snakket med utvalgte forskere.

– Dette nye bygget betyr veldig mye. Det er motiverende, dessuten har vi en del cellekonsepter der det er nødvendig med en helt ren atmosfære og oppdatert teknisk utstyr. Bygget er en nødvendighet for å drive forskningen videre, sier stipendiat Kristian Mangersnes til Teknisk Ukeblad.Tegnet kongen

Mangersnes forklarte kongen hvordan den nye lasermaskinen virker, blant annet med å tegne et bilde av kongen på en solcelleskive.

– Det virker som om kongen er genuint interessert i fornybar energi. Han har vært med å åpne nesten alle solcellefabrikker i Norge, dette er noe som interesserer ham, sier avdelingsleder for solenergi, Arve Holt.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.