IT

Et smart 3D-fingerbøl vil erstatte datamusa

Har vi en sann utfordrer denne gangen?

Bilde: University of Wyoming
12. aug. 2014 - 18:54

Touch-skjermer, Wii-motes, Kinect og stemmestyring. Mange styremekanismer går allerede på bekostning av den trofaste datamusa.

Det siste er et fingerbøl brukeren har rundt pekefingeren som skal løfte pekerstyringen ut av den todimensjonale styremekanismen og gi full kontroll i tre dimensjoner.

I 2008 kunne vi lese at Gartner meldte om at datamusa ville dø ut og avvikles innen tre til fem år. 5 år seinere, i juli 2013, hadde vi sett lite som tyder på at musas epoke er over. Musa har etablert seg godt med de stasjonære PC-ene og selv ikke touchpaden har vippet dem helt ut av laptopenes USB-porter.

Les også: Nå kan du styre PCen med øynene

Veiving og touch

Prototypen til 3DTouch er utviklet av Anh Nguyen og Amy Banic fra Universitetet i Wyoming.

Fingermusa setter sammen data den mottar fra en laseroptisk sensor og en 9-DOF (9 degrees of freedom) inert måleenhet for å tolke signaler i 3D.

9-DOF-sensioren har et akselerometer, et magnetometer og en gyro innebygget.

En av input-metodene som er blitt forsket på med fingerbølet er å kommunisere med 3D-applikasjoner ved hjelp av håndbevegelser i løse lufta, på samme måte som Kinect og Wiimote. Men i rapporten, kommer det fram at dette er en styringsmåte som kan være utmattende over lenger tid.

En mindre belastende måte skal være å ha en overflate å forholde seg til. Overflaten kan være alt fra musematte, jeans, et trebord eller den ledige handa.

Les også: Se hva studentene fikk til med et Kinect-kamera, 900 plastpinner og litt elektronikk

Utstyrt med en rekke sensorer, skal pekefingeren din kunne kommunisere i tre dimensjoner. University of Wyoming

3D-rom

Ifølge rapporten til utviklerne, skal 3DTouch ha en fordel over andre 3D-trackere som krever eksterne referanser å forholde seg til. Siden 3DTouch har et såkalt inert trackingsysstem, skal dingsen kunne klare seg uten faste basisreferanser ifølge rapporten.

Forskerne mener også at dingsen ikke bare fungerer i 3D-omgivelser på skjermen, men at den også skal være godt egnet for å kontrollere objekter i fysisk 3D.

3DTouch skal med tiden også komme i en trådløs utgave.

Les også:

Denne lar deg velge hvilken farge du vil tegne med

Google sliter med å rekruttere nordmenn

«404 - side ikke funnet». Det kan snart bli historie  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.