Connie Hedegaard inntar podiet. Danskenes klima- og energiminister fra Det konservative folkepartiet drar opp det store bildet, og forteller hva som skjer innen fornybar energi globalt.
- USA ønsker nå å bli ledende. Kina satte seg som mål å bli størst i verden på cleantech, og de når det målet i år. Tyskland har tidoblet mengden fornybar energi. Sør-Korea har lagt fram store planer. Saudi-Arabia skal innvie verdens største solenergilab og vil eksportere solkraft i stedet for olje i framtiden, forklarer Hedegaard.
Hjelper ikke med powerpoint
Hun konkluderer:
- Alt kommer ikke til den som venter. Vil Norden være med på dette, må vi satse nå. En søvnig selger og et powerpointshow holder ikke, sier Hedegaard.
Energiministeren taler for næringslivet under konferansen Nordic Climate Solutions i København. Hun tegner et bilde av en ny tid uten like rik tilgang på fossil energi.
- Dette kappløpet er så vidt i gang. Vi må tenke stort, sier Hedegaard.
Forhandlinger i stampe
Energi- og klimaministeren mener de FN-ledede klimaforhandlingene står i stampe.
- I de formelle forhandlingene går det altfor sakte. Industrilandene må kutte mer, og finansiere fattige land. De mest utviklede u-landene må forplikte seg til noen kutt. Man kan si det er urettferdig, men uten at fremadstormende økonomier også tar et tak, kommer vi ikke i mål, sier Hedegaard.
Det har kommet noen positive signaler i det siste, fra det nye lederskapet i Japan, fra Australia og Sør-Korea og flere andre.
Nærmere whiskeyflasken
Energiministeren er derfor mer forventningsfull enn tidligere, og forteller at hun tidligere har veddet en flaske whiskey på at en klimaavtale vil bli inngått om tre måneder.
- Jeg er mye nærmere den whiskeyen nå, sier Hedegaard. - Taper vi dette, er verden nærmere kaos og katastrofe.
Vil støtte næringslivet
Hun mener at støtte til næringslivet er det viktigste regjeringene kan bidra med for å få til ny teknologi og omstilling til en grønn hverdag.
- Politikerne må legge rammene. Konsentrert solenergi og neste generasjon biodrivstoff kommer ikke fram av seg selv. Her må politikerne støtte i alle ledd, fra forskning til prototyper til ferdig produkt, sier Hedegaard.
- Trenger strengere regler
Men EU-kommisjonær for energi Andris Piebalgs tror ikke det er nok med gulrøtter om at det er penger å tjene på å omstille seg. Han mener lovgivning er eneste framgangsmåte. Folk i Baltikum bryr seg i liten grad om klimaet, sier han.
- Hvordan skal vi klare å redusere utslippene med 25-40 prosent alt innen 2020 uten aggressive tiltak? Strenge regler er den raskeste måten å få til endringer på, for eksempel i byggsektoren, sier Piebalgs.