Et jagerfly har for første gang tatt i bruk metalldeler fra en 3D-printer

Noen av delene kostet bare en tusenlapp.

Et jagerfly har for første gang tatt i bruk metalldeler fra en 3D-printer
Jagerfly av typen Tornado GR4 fra Royal Air Force har benyttet seg av komponenter laget ved hjelp av en 3D-printer. Bilde: Epa / Scanpix

Bae Systems kunngjorde på mandag at et RAF Tornado jagerfly for første gang i historien tok av med metallkomponenter laget ved hjelp av en 3D-printer.

I tillegg til en metallkomponent, har selskapet også produsert 3D-printede komponenter av plast, deriblant cockpit-radioer, bærestag på luftinntak og beskyttelse for PTO-akslinger.

Noen av komponentene skal ha kostet så lite som 100 britiske pund, i overkant av 1000 norske kroner, per stykk å produsere og skal i følge Bae Systems allerede ha ført til innsparinger på mer enn 300.000 pund.

Les også: Se F-35 slippe GPS-styrt bombe

Geografisk uavhengig

Å kunne produsere deler ved hjelp av en 3D-printer skal i tillegg til økonomiske insparinger gjøre produksjonsprosessen av komponenter mer uavhengig av spesialiserte produksjonsplasser.

– Man er plutselig ikke bundet til hvor en er nødt til å produsere disse tingene. Du kan produsere produktene hvor du vil, forutsatt at du kan få en maskin dit. Det betyr at man også kan begynne å se mot andre plattformer som båter og hangarskip, sier Mike Murray som er leder for integrering av flyskrog i Bae Systems Warton i en pressemelding.

Les også:

Nå kan du 3D-printe deg selv

Gamle helikoptre får nytt liv som ubemannede fartøy

Alle norske kampfartøy får fjernstyrte våpenstasjoner