INDUSTRI

Et jagerfly har for første gang tatt i bruk metalldeler fra en 3D-printer

Noen av delene kostet bare en tusenlapp.

 Jagerfly av typen Tornado GR4 fra Royal Air Force har benyttet seg av komponenter laget ved hjelp av en 3D-printer.
Jagerfly av typen Tornado GR4 fra Royal Air Force har benyttet seg av komponenter laget ved hjelp av en 3D-printer. Bilde: Epa / Scanpix
7. jan. 2014 - 18:28

Bae Systems kunngjorde på mandag at et RAF Tornado jagerfly for første gang i historien tok av med metallkomponenter laget ved hjelp av en 3D-printer.

I tillegg til en metallkomponent, har selskapet også produsert 3D-printede komponenter av plast, deriblant cockpit-radioer, bærestag på luftinntak og beskyttelse for PTO-akslinger.

Noen av komponentene skal ha kostet så lite som 100 britiske pund, i overkant av 1000 norske kroner, per stykk å produsere og skal i følge Bae Systems allerede ha ført til innsparinger på mer enn 300.000 pund.

Les også: Se F-35 slippe GPS-styrt bombe

Geografisk uavhengig

Å kunne produsere deler ved hjelp av en 3D-printer skal i tillegg til økonomiske insparinger gjøre produksjonsprosessen av komponenter mer uavhengig av spesialiserte produksjonsplasser.

– Man er plutselig ikke bundet til hvor en er nødt til å produsere disse tingene. Du kan produsere produktene hvor du vil, forutsatt at du kan få en maskin dit. Det betyr at man også kan begynne å se mot andre plattformer som båter og hangarskip, sier Mike Murray som er leder for integrering av flyskrog i Bae Systems Warton i en pressemelding.

Les også:

Nå kan du 3D-printe deg selv

Gamle helikoptre får nytt liv som ubemannede fartøy

Alle norske kampfartøy får fjernstyrte våpenstasjoner  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.