NETTARKIV

Et herlig samrøre

Dordi Digre
19. mars 2002 - 13:02

Mixer kaller gründere og blåskjorter det, når de samles til hyggelig samvær og kjøper og selger forretningsidéer. Nylig var Campus Kjeller og Ife (Institutt for energiteknikk) en slik arena, hvor ni nyskapingsprosjekter ble presentert. Alt fra dotcomselskaper til rene Petter Smart-idéer skulle selges frammøtte investorene.

Nyskapere fikk ti minutter hver til å friste tilhørerne. - Modellen med korte presentasjoner er valgt etter innspill fra investorer, opplyser prosjektleder i Campus Kjeller, Steinar Hoem Korsmo. At det er en god modell, tyder responsen etter den forrige mixeren på Kjeller på. Alle gründere var i kontakt med investorer etter arrangementet, og i dag er tre av dem i konkrete forhandlinger om emisjon, men det tar tid. - Forhandlingstid for gjennomføring av emisjoner er gjerne tre til seks måneder, sier Korsmo.

Sikker investering

Teknisk innsikt er viktig for å kunne skille luftslottene fra de gode idéene. Thor-Ivar Tryggestad fra Reitaninvest skulle stille sterkt i så måte, sivilingeniør som han er. Mixersamlingene holder ham oppdatert om det som skjer: - Vi må være proaktive og finne de interessante selskapene. Å investere er en langsom prosess, derfor er det viktig for oss å følge med de unge selskapene framover.

På ett år har bare fire selskaper nytt godt av investeringene fra Reitaninvest. Ikke overraskende er det en viss IKT-dominans i porteføljen, men Tryggestad kikker også etter annen type virksomhet. - Vi er interessert i unik teknologi, og den må gjerne være patentert, understreker han.

Ganekjøler

Idéer basert på kompetanse og IKT-løsninger dominerer. Bare en tredel av bedriftene på samlingenhar produkter som er fysisk til stede i denne verden og ikke i den virtuelle.

Ganekjøleren til Palatinum er kanskje den mest originale av dem. Forskeren Jørg Negaard har sett et hull i markedet blant CP-rammede og slagpasienter som har mistet evnen til å svelge. Hittil har de vært avhjulpet ved å sette en nedkjølt skje mot den bløte delen av ganen, med de komplikasjoner og ubehag det måtte medføre. Nå kan de se fram til et produkt med bedre effekt som er skreddersydd for formålet - om investorene er interesserte.

IT og dotcom

Investtech.com har lyktes med å selge aksjeanalyse til både småsparere og direktører. Gründer Geir Linløkken fortalte en suksesshistorie til inspirasjon for nyskapere som fortsatt ligger i startgropa. Han har kommersialisert hovedfagsoppgaven sin fra Universitetet i Oslo og er på vei til å bygge opp en bedrift som per i dag har åtte ansatte i tillegg til innleide konsulenter.

Octaga og Xymphonic Systems har begge sitt utspring fra forskningsmiljøet i Telenor. De driver nettverksbasert jobbing mot ulike dataprogrammer. Mens Octaga lager verktøy for 3D-visualisering, har Xymphonics ingen slike begrensninger i sin programvare for samhandling.

En ting har alle gründerne på mixeren felles - de har sterk tro på eget prosjekt. Det er regel nummer én i nyskaping.

nyskaperne

Octaga AS: teknologi for 3D visualisering

Datek Wireless AS: Trådløs infrastruktur

Xymphonic Systems AS : Programvare for samhandling

ConPart: Elektrisk ledende monidisperse polymerpartikler

Investtech.com: Teknisk aksjeanalyse

Secure Allied AS: Total datasikkerhet for bedrifter

Music Library AS: Webbasert lydarkiv for multimedia

Palatinum AS: Ganekjøler

Dolphi Scan AS: Teknologi for visualisering med ultralyd

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.