MOBIL

Et farvel til Ericsson

Husker du disse storhetene fra Ericssons glansdager?

Marius ValleMarius ValleJournalist
11. jan. 2012 - 15:42

Da Sony denne uken lanserte nye telefoner i Xperia-serien markerte dette slutten for Ericsson som mobilprodusent. Det ble i slutten av oktober klart at Sony kjøper ut Ericsson fra deres ti år lange samarbeid i Sony Ericsson.

Ericsson har riktignok ikke laget mobiltelefoner under eget navn på ti år, men nå som de er ute av Sony Ericsson-samarbeidet er det utvilsomt slutten på et kapittel i mobilhistorien.

Langt mer enn mobiler

For de fleste er Ericsson først og fremst et navn som forbindes med mobiltelefoner. Men dette har bare vært en forsvinnende liten del av det svenske selskapet. Ericsson er faktisk et av de største selskapene i Sverige, og verdens største leverandør av basestasjoner og annen infrastruktur til telenett. 

Sony Ericsson var et selskap som Ericsson eide 50 prosent av sammen med Sony. Nå som det er slutt mellom de to skal Sony ta seg av mobilproduksjonen, og de kommende Xperia-modellene vil seile under den japanske produsentens flagg. 

Vi markerer den definitive slutten på Sony Ericsson med et tilbakeblikk på noen av storhetene fra Ericssons mobiltelefonhistorie. 

Ericsson GH 172

1992 - Ericssons første GSM-telefon

Ericsson lanserte sin første GSM-telefon i 1992. Dette var GH 172, som hadde en rekke nyttige funksjoner. Ikke bare hadde den nummervisning slik at du kunne se hvem som ringte - den kunne også motta SMS. Det var riktignok ikke mulig å sende SMS med telefonen.

Ericsson GH 172 kunne videre ringe med fire lydstyrker, viste hvor lenge siste anrop varte, og hadde lister for tapte, innkommende og utgående anrop. Dersom operatøren din støttet det kunne du også benytte deg av samtale venter og parkering av samtaler. 

Telefonen lot deg ringe i inntil 3 timer og 30 minutter, og hadde en hviletid på inntil 55 timer. Dette var ingen småkar, med målene 60 x 175 x 30 mm. 

Ericsson GH 197

1994 - Kronestelefonen

Den var kanskje ikke den første, og i alle fall ikke den siste. Men Ericsson GH 197 var en av telefonene som gikk for en krone med et par års bindingstid på midten av 90-tallet. Den var en av undertegnedes første telefoner, og var et beist av en murstein.

Målene var 97 x 48 x 18,4 mm, og vekten hele 325 gram. Da den ble lansert var den liten og nett, men etter dagens standarder er denne modellen ikke bare stor, men også fryktelig grunnleggende i funksjonalitet.

Du kunne ringe med den, men batteriet varte maks tre timer. Hviletiden var oppgitt til 30 timer. 

Telefonen hadde nummervisning, og kunne motta SMS. Men du kunne ikke sende SMS. Telefonnumre måtte lagres på SIM-kortet, men det var lister for tapte, innkommende og utgående anrop.

Ericsson GA 628

1996 - Ungdomstelefonen

Om du er rundt 30 år er sjansen stor for at Ericsson GA 628 var din første mobiltelefon, eller at du kjente noen som hadde en slik. Denne kom nemlig med utskiftbare frontdeksler og en rekke nyttige funksjoner.

Den var for eksempel blant de første telefonene som lot deg sende SMS, og bidro sterkt til at den yngre generasjonen begynte å kommunisere med korte meldinger. At skjermen kunne vise 12 tegn samtidig gjorde at dette ble en praktisk mulighet. Men å lese SMS på den var en affære som samtidig innebar mye trykking.

Videre hadde den avanserte funksjoner som vekkerklokke, mulighet for å lagre telefonnumre og et utvalg av 11 forskjellige ringetoner. 

GA 628 var liten for sin tid, med målene 130 x 49 x 23 mm, og en vekt på kun 160 gram. Du kunne ringe i hele to timer, mens hviletiden var 83 timer.

NESTE SIDE: Minimobilen T28 og den udødelige R310

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.