DOKTORGRADER

Estimering av havbunnsparametre

5. sep. 2001 - 09:42

Denne algoritmen kan brukes til å bestemme viktige havbunnsparametre ved havbunnskartlegging. Berntsen har har disputert for graden dr.ing ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU.

I doktorgradsarbeidet er de fysiske prosessene modellert, og det er utviklet en algoritme på bakgrunn av dette. Denne kalles FARIM (Frequency Analysis based Roughness and Impedance estimation Method). Impedanse ("hardhet") og ruhet kan estimeres, og Berntsen har foreslått utvidelse av metoden til flere parametre.

Sensitivitetsanalyse har vært gjort på parametrene i modellen, og algoritmen er verifisert på syntetiske data. Algoritmen har også vært brukt på feltdata tatt opp i Nordsjøen, Middelhavet og Østersjøen, fra høyst ulike bunnforhold. Metoden er robust og gir resultat med meget god overensstemmelse med tilgjengelig informasjon om områdene målingene er gjort i. Algoritmen kan kjøres i sann tid.

Avhandlingen har tittelen "Modellbasert estimering av havbunnsparametre ved bruk av akustisk tilbakespredning." Den er utført ved Institutt for teleteknikk, NTNU, med professor Jens Hovem som veileder. Arbeidet er utført med støtte fra programmet EC - MAST-3.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.