Espen Automatiker – en hyllest til ungdommen

Espen Askeladden er rollefiguren i norske folkeeventyr som oftest opptrer som hovedperson, ideal og helt. Han er unggutten og lillebroren som ingen forventer noe av, men som seirer til slutt.

Espen Automatiker 
– en hyllest til ungdommen
Norsk industri trenger unge Espen Akseladder, de som tenker annerledes og som både er innovative og nysgjerrige, skriver Integra. Et godt eksempel fra yrkes-NM i Trondheim er Petter Rustad (t.v.) og Sindre Hellingsrud. De fikk også utmerkelse i yrkes-EM tidligere i år.. Bilde: Worldskills Norway

Ordet askeladd har ofte blitt tatt i bruk som betegnelse på «en person som gjør en uventet og eventyrlig karriere».

Automatiseringsfaget er i mange sammenhenger yngre enn både maskin- og elektro­tekniske fagene, selv om vi i uminnelige tider har sett eksempler på nyttige automatiserte løsninger. Cisterne-mekanismen i vannklosettet er av noe nyere dato og du verden hvilken nyttig og robust teknologi dette er.

Først i seksti–syttiårene får fagområdet sin selvstendige fagopplæring innenfor instrumentering – utdannelsesløpet for instrumentmekanikeren blir fastlagt. Senere får fagområdet andre betegnelser om mekatronikk som en kombinasjon av mekanikk, elektronikk og datateknikk.

I dag utdannes automatikere som fag­arbeidere og kybernetikere på universitetsnivå. Felles for dem alle er deres brukbarhet til å løse utfordringer innenfor mange og ulike områder.

Les også: Espen Askeladd studerer på NTNU

Trenger nysgjerrige ungdommer

Norsk industri må fortsatt, og trolig i evig tid, styrke sin konkurransekraft i forhold til industrien i andre land. Fremkommeligheten og sikkerheten må bedres betraktelig på norske veier og energi-ytelsene og inneklima må forbedres i norske næringsbygg.

Dette må skje både for å gi et bærekraftig og grønnere samfunn.

Til å løse de tekniske utfordringene innenfor de nevnte områdene trengs det mennesker som er nysgjerrige, fakta­baserte, analytiske, oppfinnsomme, foroverlente og proaktive som måler, sammenligner og korrigerer – elementene i en lukket reguleringskrets. Closed loop control motstår støy og forstyrrelser og vil oftest i en kontinuerlig forbedringsprosess gi gode resultater.

Automatikk øker effektiviteten

Integra, Foreningen for tekniske systemintegratorer har medlemsbedrifter som alle jobber med å utvikle og forbedre de tekniske løsningene i norsk industri, i vårt langstrakte samferdselsnett og i landets næringsbygg. Den kunnskap og kompetanse som bedriftene, som de ansatte i bedriftene – kybernetikerne og automatikerne tilegner seg lar seg enkelt overføres fra anvendelsesområde til område – måleprinsippene er like – reguleringsteknikken også – mye av kommunikasjonsteknikken, visualisering og alarmgivning er bygd opp over samme lest.

Automatiseringsteknikk er fagområdet som øker effektiviteten, produktiviteten og sikkerheten i samfunnet. Espen Automatiker er «unggutten» som oppnår uventet og eventyrlig karriere.

Norsk bærekraft og grønne fremtid trenger imidlertid flere «unggutter»

– også langt flere «ungjenter».

Les om: Norgesmestere i automatisering