ESA-robot på Mars

(Bilde: ESA)
(Bilde: ESA)
STOR EUROPEER: ExoMars er veldig lik de amerikanske roverene Spirit og Opportunity, men den er større - og europeisk. (Bilde: ESA)
DRILL: ExoMars har en innebygd drill som kan ta prøver to meter ned i bakken. (Bilde: ESA)
  • Romfart

ExoMars er en del av ESAs Aurora-program, som skal få mennesker ut i rommet. Roveren har som oppgave å gjøre alle nødvendige undersøkelser før vi tobeinte slipper til.

Kan bli norsk

Roveren er i utgangspunktet et europeisk prosjekt, men både Canada og USA er med som samarbeidspartnere. NASA skal blant annet lage et instrument som kan lete etter liv i bakkeprøver.

ESA er nå i ferd med å velge ut de andre vitenskapelige instrumentene som skal installeres på ExoMars. Flere norske forskere er med i finalerunden, og den endelige avgjørelsen skal etter planen tas til sommeren.

Driller dypere

Dersom du synes ExoMars ligner veldig på NASA-roverene Spirit og Opportunity har du helt rett. Den har nemlig lånt flere designprinsipper fra de to amerikanske Mars-roverne, som har vært på Mars siden januar 2004.

Forskjellen er at ExoMars er større enn Spirit og Opportunity. I tillegg har den mulighet til å drille så langt som to meter ned i bakken for å ta prøver. Dermed håper ESA den skal gi mye mer verdifull kunnskap om planeten.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå