TUNNELER

ESA-klage på Oslofjordtunnelen tas ikke til følge

EFTAs overvåkingsorgan ESA fastslår at kravet til hellingsgrad i nye tunneler ikke gjelder for et eventuelt ekstra tunnelløp i Oslofjordtunnelen.

Store køer etter ulykke i Oslofjordtunnelen i 2018.
Store køer etter ulykke i Oslofjordtunnelen i 2018. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NTB
3. juli 2019 - 15:14

Flere organisasjoner gikk sammen om å klage staten inn til ESA etter at Stortinget vedtok å bygge et nytt tunnelløp i stedet for å bygge bro over fjorden. Klagen ble sendt inn av Organisasjonen Bedre Veier, Norges Lastebileier-Forbund og KNA i november 2017. Nylig sluttet også Yrkestrafikkforbundet seg til klagen.

Fase to

Tunnelen er nemlig brattere enn den maksimale hellingen på fem prosent som fastslås i et EU-direktiv om nye tunneler. Klagerne mener et ekstra løp må regnes som en ny tunnel og dermed må underlegges kravet. Norske myndigheter har dermed sagt at det nye tunnelløpet var planlagt som fase to av Oslofjordtunnelen siden 1996.

Onsdag kom konklusjonen fra ESA, som har lukket klagesaken: «Direktivets hellingskrav gjelder kun for nye prosjekter. Siden tilleggsløpet er fase to i en eksisterende tunnel, gjelder ikke disse kravene i direktivet.»

Den eksisterende tunnelen har en helling på opptil sju grader i begge retninger.

– Dette gir høy risiko for overoppheting av motorer, drivverk og bremser, og dermed for branner og havarier, sa leder Jim Klungnes i Yrkestrafikkforbundet i forbindelse med at forbundet sluttet seg til klagen.

– Dårlig forutsigbarhet

Daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sa i fjor sommer at et nytt tunnelløp vil øke trafikksikkerheten betydelig, samt gi god trafikkavvikling også under vedlikeholdsarbeid eller ved ulykker. Han sa dagens løsning ikke gir en «tilfredsstillende kryssing av Oslofjorden».

– Ved vedlikeholdsarbeid eller ulykker stenges tunnelen for all trafikk. Det gir dårlig forutsigbarhet og skaper betydelig irritasjon for bilistene. Den valgte løsningen vil raskest gi forbedringer av dagens situasjon, mente statsråden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.