KRAFT

Esa godkjenner Fakken-støtte

FAKKEN FÅR STØTTE: Eftas overvåkingsorgan Esa godkjenner Enovas støtte til Fakken vindpark.
FAKKEN FÅR STØTTE: Eftas overvåkingsorgan Esa godkjenner Enovas støtte til Fakken vindpark. Bilde: Jannicke Nilsen
Øyvind LieØyvind Lie
16. mars 2011 - 14:01

Troms Kraft vil motta 346.4 millioner kroner i støtte for vindparken. Vindparken skal bestå av 18 turbiner og produsere ca. 138 GWh i året.

Allerede i juni i fjor ble støtten notifisert til Esa, som nå har vurdert om den er i tråd med retningslinjene for statsstøtte til miljøvern.

Mens Esa før jul vendte tommelen opp for fem lignende vindkraftprosjekter, har Troms Kraft måttet sitte på pinebenken fram til nå.

Les også: Fakken-støtte ennå ikke godkjent

Høye kostnader

Esas retningslinjer tillater at staten støtter miljøtiltak hvor den miljømessige gevinsten av statsstøtten er større enn den potensielle konkurransevridningen.

Særlig kan støtte gis til prosjekter for produksjon av fornybar energi, for å kompensere for høye investeringskostnader.

Les også: Stoppes av ESA: <br/> Enova tar selvkritikk

– Nødvendig støtte

Esa konkluderer med at den positive effekten av økt produksjon av fornybar energi veier tyngre enn den begrensede negative effekten av statstøtten på markedet.

“Støtten er proporsjonal, siden den er begrenset til det som er nødvendig for å utløse investeringen i vindparken. Uten statsstøtte ville prosjektet ikke bli realisert siden støtte er nødvendig for at prosjektet skal være kommersielt levedykti”, skriver Esa i en pressemelding.

Efta-vaktbikkja påpeker også at markedsandelen til Troms Kraft uansett er under 1 prosent og at strukturen i markedet derfor lite trolig vil bli endret som følge av støtten.

Les også: Enova sliter med å nå 18 TWh-målet

Norwea fornøyd

Direktør Øistein Schmidt Galaaen i Norwea er fornøyd med vedtaket.

– Her bekrefter Esa nok en gang at investeringstøtten fra Enova var velbegrunnet energipolitisk og ikke virket oversubsiderende eller konkurransevridende. Vi gratulerer Troms Kraft, men antar at de også ser frem til et rettighetsbasert sertifikatmarked fra 2012, uttaler han til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.