OLJE OG GASS

Erstatter Findus med Barents-olje

Hjørnesteinsbedriften i Hammerfest, Findus, opplevde stor nedbemanning på 80 og 90-tallet. Nå har oljen tatt over.
Hjørnesteinsbedriften i Hammerfest, Findus, opplevde stor nedbemanning på 80 og 90-tallet. Nå har oljen tatt over. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
3. okt. 2013 - 13:29

Da teknologiutvikling erstattet nærmere 1100 mann på Findus-fabrikken i Hammerfest, kom olja fra Barentshavet.

Nå har ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen fått etterlengtet aktivitet i det han kaller indrefileten av byen.

Arbeidsplassene forsvant

– Enis nye bygg ligger der hjørnesteinsbedriften i Hammerfest tidligere lå. Findus-fabrikken hadde 1200 årsverk, og det ble utviklet verdenskjent fryseteknologi for torsk og fisk. Men med teknologiutviklingen forsvant også mange av årsverkene. I løpet av 80- og 90-tallet forsvant nesten 1100 av dem, sier ordføreren.

– Findus har nå flyttet til Rypefjord, like i nærheten av Polarbase. Og det som tidligere var tomten for hovednæringen vår har nå blitt inntatt av den nye hovednæringen; petroleumsnæringen. Vi har fått omkring 1200 årsverk gjennom Statoil og Eni og tilhørende aktiviteter, sier Jakobsen videre.

Han forteller til Teknisk Ukeblad at tomten Eni nå har flyttet inn på, er historisk grunn, og at det kommer til å bli et levende miljø der.

– På den første delen av tomta ligger arktisk kultursenter. Mellom Eni-bygget og kultursenteret kommer det på plass et smarthotell med 175 sengeplasser, samt at Apply Sørco flytter inn i enda et bygg. Dette området kunne ikke brukes før, nå blir det et område med småparker og kafeer, samt hotell, næringsliv, kultur og boliger, sier han.

Les også: Sammenligner Lundin-funn med gigantfunn i Russland

Eni Norges nye bygg ligger i det ordfører Alf E. Jakobsen kaller indrefileten i byen.
Eni Norges nye bygg ligger i det ordfører Alf E. Jakobsen kaller indrefileten i byen.

– Et åpent sår

Også Eni er meget fornøyd med området de nå har etablert seg på i Hammerfest.

– For å skape mest mulig ringvirkninger for regionen har vi valgt å legge hele driftsorganisasjonen for Goliat til Hammerfest. Til det trengs omtrent 60 personer, sier pressetalsmann Andreas Wulff til Teknisk Ukeblad.

– Bygget har en kapasitet til 120 personer. I løpet av neste år vil vi ha rundt 60 personer på plass. I dag er det omkring 40, forklarer han.

– Dette området har vært et åpent sår i bybildet. Nå fylles området med nye, toppmoderne bygg, som er både kontorer, hotell og boliger. Alt dette kommer som følge av oljevirksomheten i Barentshavet, sier Wulff.

Han forklarer videre at Eni har lagt opp en noe annerledes strategi for å skape ringvirkninger.

– Da snakker vi både industrielle og andre typer ringvirkninger. Blant annet har vi delt opp det som tradisjonelt er tre-fire globale kontrakter, inn i mindre deler, omkring 15 i tallet. Dette er for å legge til rette for regionale aktører.

Les også: Et utslipp fra Statoils nye oljefunn vil kunne gå rett inn i Lofoten

Lokal tilstedeværelse

– I tillegg stiller vi krav om lokal tilstedeværelse hos leverandørene, samt industrisamarbeid med lokale bedrifter. Det har gitt utslag i et samarbeid med bedrifter i hele regionen, nyansettelser og bygging av industribygg også langt utenfor Hammerfests grenser, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Han peker også på at det har blitt inngått samarbeid med utdanningsmiljøer.

– Vi samarbeider med utdanningssektoren fra grunnskole til høyere utdanning. Et godt eksempel er Hammerfest videregående skole, som har noen av de beste elevene i landet på enkelte linjer, sier han.

Les også:

Lundin-funnet er like stort som Goliat

Slik blir Norge uten ny olje

50 arbeidsplasser i Finnmark ville kostet staten 10 milliarder  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.