BYGG

Erstatter betong med plast

ENKLERE: Ole-Petter Haugen fra Skanska tror at italienske U-boot kan være et bedre produkt enn BubbleDeck, som allerede er på det norske markedet.
ENKLERE: Ole-Petter Haugen fra Skanska tror at italienske U-boot kan være et bedre produkt enn BubbleDeck, som allerede er på det norske markedet. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
20. jan. 2009 - 07:09

Under lett trav på jakt etter nye spennende produkter eller løsninger forbi tusener av håpefulle utstillere på Europas største byggevaremesse, BAU i München, bråstopper plutselig Ole-Petter Haugen fra Skanska.

– Her har vi noe, dette må vi se mer på.

Sparer penger og vekt

Det er plastelementene til det italienske selskapet Daliform som fanget den erfarne bygningsingeniørens interesse.

Daliform lager kvadratiske plastelementer som kan benyttes i plasstøpte betongdekker eller gulv på grunn. De gir redusert betongbruk, og dermed lettere konstruksjoner.

Produsenten hevder de gir en kostnadsbesparelse på mellom 20 og 25 prosent. Elementene måler 52 x 52 cm og leveres i høyder fra 16 til 48 cm.

Produktet kalles U-boot.

Konkurrent

U-boot er en direkte konkurrent til danske BubbleDeck som dr.ing. Olav Olsen har tatt til Norge.

BubbleDeck er hittil ikke brukt i veldig mange konstruksjoner til tross for besparelsene de skal gi.

– Med disse vil det være mye enklere å beregne på grunn av de kvadratiske tverrsnittene, mens BubbleDeck er kuleformet, mener Haugen.

– I tillegg er de langt lettere å stable og de tar mindre plass. Dette er kanskje et produkt Skanska kan bruke i noen prosjekter, sier Haugen.

Resirkulert

– Ja, det er enklere kalkulasjoner med vårt produkt, lover ingeniør Marco Il Grande. Han lover også mindre bruk av stål og at tykkelsen på dekket kan reduseres med noen centimeter fordi konstruksjonen blir stivere.

Plastelementene er laget av resirkulert plast, prisen er anslagsvis 2,5 euro for en som er 16 cm høy, og det dobbelte for en som er 32 cm.

Det er i dag ingen som tar inn produktet til de skandinaviske landene.

Les om BubbleDeck:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.