KLIMA

Erna vil grønnvaske oljefondet

Vil investere i fornybar energi, bærekraftige bedrifter og prosjekter i fattige land.

Markedet skal fungere slik at det lønner seg å velge grønt, sier statsminister Erna Solberg.
Markedet skal fungere slik at det lønner seg å velge grønt, sier statsminister Erna Solberg. Bilde: NTB scanpix
13. mars 2014 - 09:37

– Norge må kutte utslipp her hjemme, men vi må også spille en rolle utenfor våre egne grenser, sa Solberg i en tale under regjeringens klimakonferanse i Oslo rådhus torsdag.

Høyre og Fremskrittspartiet lovet i regjeringsplattformen å opprette et slikt investeringsprogram, med samme krav til forvaltning som øvrige investeringer i Statens pensjonsfond utland.

– Vi vil følge opp dette med konkrete forslag til løsninger når finansministeren legger fram stortingsmelding om Statens pensjonsfond utland 4. april. Dette gjelder forslag om utvidelse av mandatet til Statens pensjonsfond – utland, både i antall kroner og en utvidelse av hvilke miljøinvesteringer Norges Bank kan foreta, sa Solberg.

– Tar trusselen på alvor

Statsministeren kom også inn på avtalen med Venstre og Kristelig Folkeparti om å be en gruppe eksperter se på hvilke virkemidler oljefondet kan ta i bruk i spørsmålet om klimagassutslipp fra kull- og petroleumsselskaper.

– Dette viser to ting. Vi tar klimatrusselen på største alvor, samtidig som vi bygger videre på tradisjonen for grundige faglige utredninger før vi tar beslutninger om forvaltningen av Statens pensjonsfond utland, framholdt Solberg.

I talen kom hun ellers inn på viktigheten av å dreie den økonomiske veksten i mer miljøvennlig retning. Men noen løfter om redusert tempo i oljeutvinningen, kom hun ikke med.

– Industrien har redusert sine klimautslipp mye, men de må fortsatt ned. Innenfor olje- og gassektoren må vi sikre at utvinningen skjer med lavest mulig utslipp. Uten satsing på kollektivtransport, lavutslippsbiler og klimavennlig godstransport, vil vi ikke lykkes, sa Solberg.

– Gjort for lite

Statsministeren kom med et lite stikk til den tidligere regjeringen da hun viste til rapporten som Miljødirektoratet kom med i forrige uke.

– Den viser at klimatiltakene som tidligere er gjennomført ikke har vært nok for å nå våre mål. Det må vi rette på, sa Solberg, som tegnet et dystert bilde av realitetene som venter befolkningen dersom politikerne ikke leverer.

– Den siste rapporten fra FNs klimapanel viser tydelig at det blir varmere, mer ekstremvær og at havnivået stiger. Konsekvensene ser vi allerede, sa Solberg og viste blant annet til at kostnadene ved ekstremvær, flom og oversvømmelser øker.

– Forsikringsutbetalingene for naturskader i Norge har økt de siste tiårene. Hvis vi fortsetter som nå, kan vi ikke forebygge eller forsikre oss ut av problemet. Da vil vi etterlate Norge i dårligere forfatning til kommende generasjoner, sa Solberg, som mener markedet vil kunne bidra til å gjøre klimakampen til en suksess.

– Det skal lønne seg å velge miljøvennlig. Derfor vil regjeringen blant annet gi skattefradrag til energisparing i husholdningene. Men det viktigste grepet er å sette ned en ny, grønn skattekommisjon, sa Solberg og fortsatte:

– Jeg vil bruke markedet i miljøets tjeneste, slik at det lønner seg å velge grønt.

Les også: Erna Solberg får klimakjeft fra samarbeidspartiene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.