KLIMA

Erna Solberg får klimakjeft fra samarbeidspartiene

 

Statsminister Erna Solberg (H) på regjeringens budsjettkonferanse som startet mandag morgen på Hurdalsjøen hotell i Akershus.
Statsminister Erna Solberg (H) på regjeringens budsjettkonferanse som startet mandag morgen på Hurdalsjøen hotell i Akershus. Bilde: Terje Bendiksby / NTB scanpix
10. mars 2014 - 16:11

– Det er en liten svakhet hos statsministeren, dette. Fra første dag har hun ikke hatt klima blinket ut som en av sine prioriterte saker, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Heller ikke KrFs Hans-Olav Syversen er imponert. Som leder av finanskomiteen på Stortinget er han ansvarlig for å lose budsjettforhandlingene i havn når den tid kommer til høsten.

– Kanskje de ikke nevner klima og miljø fordi de forventer at Venstre og KrF kommer til å stå så sterkt på det, eller kanskje var det bare rammen som gjorde at de glemte seg bort. Uansett kommer det overraskende på meg. En regjering som vil være fremtidsrettet, må ha en klar klima- og miljøsatsing, sier Syversen til NTB.

Les også:  Her er kullkraftverket som skal renvaske polske energigiganter

Forutsigbare

Skei Grande og Syversen varsler klimakamp dersom det blir nødvendig.

– I den grad regjeringen ikke har ambisjoner, har i alle fall stortingsflertallet det, sier Syversen.

– Jeg antar at Erna Solberg vil ha sakene gjennom når hun kommer til Stortinget. I så måte er Venstre ganske forutsigbare på hva som er viktig. Vi legger til grunn at samarbeidsavtalen sier at klimaforliket skal styrkes, sier Skei Grande.

De to legger til at det «kan jo tenkes» at det kan ligge god klimapolitikk i skattepolitikken og innen samferdsel, som mandag ble trukket fram som prioriterte områder i tillegg til kunnskap, forskning og helse.

Les også: Nytt verktøy beregner bærekraftighet for teknologi

Finansminister Siv Jensen (Frp) beskriver utsiktene for norsk økonomi som fortsatt gode, men også hun brukte uttrykk som utfordringer og mørke skyer da regjeringen stilte opp til det tradisjonelle gruppebildet før budsjettkonferansen som startet mandag morgen på Hurdalsjøen hotell i Akershus.
Finansminister Siv Jensen (Frp) beskriver utsiktene for norsk økonomi som fortsatt gode, men også hun brukte uttrykk som utfordringer og mørke skyer da regjeringen stilte opp til det tradisjonelle gruppebildet før budsjettkonferansen som startet mandag morgen på Hurdalsjøen hotell i Akershus.

Ikke overrasket

Fra de øvrige partiene var det skuffelse, men ikke overraskelse, over at klimasaken uteble da statsminister Solberg og finansminister Siv Jensen (Frp) snakket om det de mener er de viktigste sakene når Høyre/Frp-regjeringen skal lage sitt første budsjett fra bunnen av.

– Erna Solberg har på få måneder skuslet bort det vesle hun måtte ha hatt av miljøtroverdighet, ved aldri å snakke om det, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Solberg har brukt samtlige muligheter fra hun tok over til å dokumentere at hun ikke er opptatt av klima og miljø, sier Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

– Jeg er skuffet, men ikke overrasket, sier Arbeiderpartiets miljøpolitiske talsperson Eva Kristin Hansen.

Les også:  Nå kan du registrere sneipen på stranda i egen søppelapp

Flere ledige

Solberg sa mandag at regjeringen nå legger til grunn at det blir en arbeidsledighet på 3,75 prosent neste år og at veksten i sysselsettingen vil bremse til 1 prosent.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi tror veksten i norsk økonomi vil fortsette, men den blir lavere neste år. En ledighet på 3,75 prosent er ingen stor økning, men det viser at det er tegn til skyer rundt oss, sa Solberg.

– Når landene rundt oss er i ferd med å komme ut av krisen, så gjør de det med en enorm sult. Den situasjonen må vi bidra til å hjelpe norske bedrifter med, i form av vekstfremmende skattelettelser, mer satsing på infrastruktur og mer til utdanning og forskning, sa Jensen.

Les også:  Slik kuttet Elkem utslipp tilsvarende 150.000 dieselbiler på rekordtid

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) på regjeringens budsjettkonferanse som startet mandag morgen på Hurdalsjøen hotell i Akershus.
Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) på regjeringens budsjettkonferanse som startet mandag morgen på Hurdalsjøen hotell i Akershus.

Holder avstand

På spørsmål fra NTB om hvor mye statsrådene kommer til å ta hensyn til Venstre og KrF de neste tre dagene, sa Solberg at det kan komme forslag i budsjettet som de håper, men ikke kan vite om, det blir flertall for.

– Det viktigste er at det blir et godt budsjett for landet, la hun til.

Regjeringen har før budsjettkonferansen avklart med Venstre og KrF at samarbeidspartiene først og fremst ønsker å øve innflytelse på statsbudsjettet når det kommer til Stortinget. Ingen av de to partiene er til stede med så mye som en observatør under budsjettkonferansen – som i år er flyttet til Hurdal hotell og konferansesenter i Akershus.

Les også:

Tekna krever CO2-rensing på Svalbard

– Legg månelandingen til Sør-Afrika

En ketsjupflaske kan gjenvinnes til materiale for 3D-printere  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.