INDUSTRI

Eramet permitterer 400

Eramet går ned til 30 prosent utnyttelse av kapasiteten på sine verk i Norge.
Eramet går ned til 30 prosent utnyttelse av kapasiteten på sine verk i Norge. Bilde: Eramet
Camilla Aadland
18. des. 2008 - 14:41

De vel 200 ansatte i Sauda mottok permitteringsvarsel for tre uker siden, og blir permittert fra nyttår.

De 200 ansatte i Porsgrunn fikk sine permitteringsvarsel i dag.

– I Sauda har vi blitt enige med fagforeningene om 50 prosent permittering for alle ansatte. I Porsgrunn starter arbeidet med fagforeningene over nyttår, med utgangspunkt i den samme ordningen, forteller kommunikasjonsdirektør Bernt-Jarle Dolmen til TU.no.

30 prosent

Han forteller at Eramet Norway vil være nede på 30 prosents kapasitetsutnytting når alle reduksjonene er gjennomført.

– De ansatte har forståelse for situasjonen vi er i. Vi har en tradisjon for å drive på det internasjonale markedet, og de som følger med forstår at vi er i en spesiell situasjon, sier Dolmen.

Fransk eier

Eramet Norway er en del av det franske industrikonsernet Eramets manganvirksomhet med smelteverk i Sauda og Porsgrunn, samt en utviklingsgruppe i Trondheim. Dolmen sier det er en styrke å ha en stor eier i ryggen.

– Det har mye å si for at vi fortsatt er i drift. Eramet er opptatt av å beholde sin andel i markedet. De tre-fire siste årene har vært veldig bra, så vi er i en god finansiell situasjon, sier kommunikasjonsdirektøren.

Alle ansatte

Han tør ikke si noe om hvor lenge permitteringene vil vare.

Permitteringsvarselet gjelder i utgangspunket alle ansatte.

- Det gjelder hele organisasjonen fra direktør og ned. De som går på helkontinuerlige skift vil gå i fem-ukers syklus, fem uker på jobb og fem ueker permittert. De som jobber på dagtid og formiddags- og ettermiddagskift vil jobbe 14 dagar og være permittert i 14 dager. Dette er en rettferdig og solidarisk måte å permittere på, sier hovedtillitsvalgt Jens Jensen ved Eramet i Sauda til Haugesunds Avis .

Lavere etterspørsel

Etterspørselen etter mangan fra stålindustrien har gått kraftig ned på grunn av finanskrisen. Mens Eramet hadde et rekordoverskudd første halvår 2008 med 1,3 milliarder kroner, har høsten blitt langt tyngre.

Dersom situasjonen ikke bedrer seg, vil det kunne blir permitteringer som varer utover den varslede perioden fram til 1. mai, melder NRK.