INDUSTRI

Eramet lager strøm av dampen

STRØM: Eramet Norway vil lage kraft av gassen i stedet for å brenne den.
STRØM: Eramet Norway vil lage kraft av gassen i stedet for å brenne den. Bilde: Eramet
Camilla Aadland
9. okt. 2008 - 07:00

Eramet skal samarbeide med Statkraft om energigjenvinningen.

Prosjektet vil ta vare på energi som i dag går rett til værs, og vil gi mer enn 100 GWh ny elektrisitet per år.

Strømpris avgjør

– I dag brenner vi gassen ved smelteverket i Sauda i fakkel. Vi har gjentatte ganger vurdert å gjenvinne den, men når strømprisen er lav, slik den har vært de siste årene, er det ikke særlig lønnsomt, sier administrerende direktør Odd Husmo ved Eramet Norway til Teknisk Ukeblad.

Ferdig 2010?

I fjor startet Eramet en runde der de begynte å se på mulige samarbeidspartnere, og av fire kandidater ble Statkraft valgt. Investeringsbeslutningen blir tatt til neste år, og hvis alt går etter planen, står det nye anlegget klart i 2010.

Energien fra smelteverket i Sauda vil bli tatt vare på ved at CO-gassen, som i dag fakles, brennes i en kjel som produserer damp. Dampen vil igjen drive en turbin som produserer mer enn 100 GWh elektrisitet per år, tilsvarende årsforbruket i 5000 husholdninger. I tillegg vil blant annet utslippet av NO x bli redusert.

Nytt område for Statkraft

Investeringsrammen er på 250 millioner kroner, og støttes av Enova med cirka 35 millioner kroner.

– Sammen med Eramet ønsker vi å gjennomføre et miljøvennlig og energibesparende tiltak som gir en mer effektiv energibruk. Energieffektivisering i samarbeid med industrien er et nytt og prioritert satsingsområde som Statkraft har store forventninger til. Denne typen samarbeid er viktig og helt i tråd med vår strategi som produsent av miljøvennlig energi, sier konserndirektør Siri Hatlen i Statkraft i en pressemelding.

Strøm til salgs

Det er ikke avgjort hva som vil skje med strømmen som produseres, om den blir solgt videre, eller om Eramet skal ta den i bruk i sin produksjon.Kraftavtale

Statkraft og Eramet inngikk i 2006 en langsiktig, kommersiell kraftleveringskontrakt for perioden 2011 til 2020 for selskapets smelteverk i Sauda og Porsgrunn.

Eramet Norway AS produserer manganlegeringer, og er en del av det franske industrikonsernet Eramets manganvirksomhet, med smelteverk i Sauda og Porsgrunn.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.