NETTARKIV

Er vi best?

1. nov. 2000 - 07:56

Island har den høyeste tetthet i bruk av data og mobilkommunikasjon, ble det sagt. Det var akkurat det samme jeg nettopp hadde lest om Sverige og Finland også – og nettopp hadde hørt om Norge i en norsk presentasjon.

For mange år siden – den gang det ennå het Televerket – ble det påstått at det slett ikke var så ille i forhold til land det var naturlig å sammenligne seg med. Den gang var Albania et naturlig grunnlag for sammenligning. Siden den gang har vi fått det bedre – og vi hevder som regel at Norge er verdensmester i de fleste kategorier: Sport, matvarer, helsevesen og bruk av IT. For bare å nevne noe.

IT-bruk eller IT-løsning?

Kanskje er det opp til øynene som ser – og kanskje spiller det liten rolle om vi har høyest bruk av IT i Norge? Hva skal vi med den når vi egentlig er et land som hovedsakelig produserer og frakter råvarer? Er vi det høyteknologilandet vi ønsker å være, og i så fall: Hvorfor selger vi da ikke mer av vår kompetanse og høyteknologiprodukter?

Dette er også spørsmålet som blir stilt i stadig større grad i grupper som forsøker å se for seg hvor Norge er på vei, og hvordan vi best kan utvikle landet slik at vi har noe å leve av når oljen begynner å ta slutt.

Visst bør vi skryte

For noen uker siden reiste en rekke norske firma til Hannover sammen med Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) og Siemens for å presentere seg og sine løsninger for mulige tyske samarbeidspartnere.

Min første tanke da jeg så presentasjonen av selskapene, var hvor imponerende disse selskapene var. Teknologien var i verdensklasse og mange – de fleste – selskapene var overraskende store i forhold til vanlig oppfattelse av norske IT-selskap. De tyske selskapene lot seg imponere av det samme. Nå gjenstår «bare» å gå skrittet fra interesse til konkret handling – det vil si handel.

Startsenteret

Mange norske selskap klarer ikke overgangen når de forsøker å etablere seg i Tyskland, og derfor forsøkes det nå å finne løsninger som kan hjelpe selskapene videre. I samarbeid med blant andre den norske ambassaden, IKT-Norge, Eksportrådet, SND, Teknologibedriftenes Landsforening og Forskningsrådet er et Startsenter på trappene for å hjelpe bedriftene til å ta en riktig beslutning om satsing mot Tyskland.

Senteret har fått økonomisk drahjelp av Nærings- og handelsdepartementet, og regner med å kunne åpne dørene for de første selskapene om kort tid.

I tillegg vil senteret bistå til å løse de praktiske problemene, fra bolig og telefon til et kontaktnett mot norske selskap som allerede er etablert i Tyskland. Gjennom et miljø av personer knyttet til brukere av Startsenteret – og rådgivning i Norge og i Tyskland – er målet å hjelpe norske selskap i gang med løsninger som passer for det tyske markedet så raskt som mulig. Startsenteret skal bli et viktig middel for å knytte kontakten mellom de norske selskapene og andres erfaring og kompetanse om tysk næringsliv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.