FORUM

Er nullvisjonen tøys?

Rigmor SæthreRigmor SæthreRigmor Sæthre
5. mai 2005 - 00:36

Vi kan smile litt av debatten. Begge har litt rett og enda mer urett. Undringen er stor over mangel på viten etter hundre års sikkerhetsforskning i USA og Europa, eller om resultater av 50 års arbeid i Norge. Erfaringene er enda eldre, tilbake til industrirevolusjonens tidlige dager.

Nullvisjonen er nemlig et faglig og politisk verktøy i nær sagt alle nærings- og fagområder. I to så vidt forskjellige bedrifter som Borregaard og Veidekke har nullvisjonen vært et bærende prinsipp og en etisk hovedregel i mange år. I offshoresektoren er ulykker, selv de minste, en nærings- og personalpolitisk katastrofe for operatørene. Ingen godtar heller ulykker i luftfart, kystfart, jernbanedrift eller el-forsyning. Nullvisjonen er et levende begrep i disse og på mange andre samfunnsområder.

Biltrafikk er annerledes. Der er operatørene selv forbrukere av tjenestene som produseres. Derfor har Torhild Skogsholm evig rett i sitt krav om økt ansvarlighet i trafikken. Hun synes heller ikke noe om Autofil og andre fancy program som gjør stas på gale påfunn. Greit, kravet til ansvar har stått sentralt i hundre år, og det er like viktig som før.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Statsråden unnlater imidlertid å understreke at biltrafikk også er et system. Det er som væsketransport i rør. Uregelmessigheter i røret eller forurensinger i væsken skaper turbulens som kan sprenge hele systemet i filler. For veitrafikk betyr det at veisystemet må utformes ut fra menneskers forutsetninger, ikke bare som enkeltindivider – men også når de opererer i flokk.

Her har forskningen gitt rike innspill gjennom tverrfaglig arbeid mellom blant andre sosialvitere, medisinere, jurister og teknologer. Vi feirer snart 50-års jubileum for dette arbeidet. Men samtidig må vi erkjenne at for eksempel motorveien mellom Oslo og Hønefoss kan feire 25 års jubileum i forsinket oppstart. Langt mellom lære og praksis!

I dagens Norge er tunge og stadig tyngre investeringer nødvendig for raskere å nærme seg nullvisjonen. ”Nei til vei” -velgere og -politikere tar er stort ansvar når de velger bort mange av disse mest virkningsfulle tiltakene.

Erik Brand Olimb

Sivilingeniør Tekna

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.