TUMENER

Er norske bedrifter naive?

Ansvarlig redaktør Tormod Haugstad mener man heller bør være føre var enn etterpåklok når det gjelder sikring av informasjon på arbeidsplassen.
Ansvarlig redaktør Tormod Haugstad mener man heller bør være føre var enn etterpåklok når det gjelder sikring av informasjon på arbeidsplassen. Bilde: Tove Breistein
Tormod Haugstad
1. okt. 2009 - 09:54

Innbrudd hos Norges nest største ingeniørfirma. Tyveri av pc’er med Sjtokman-data. Politiets sikkerhetstjeneste varslet.

Målrettet

Nei, det er ikke et skremmebilde, men norsk virkelighet som avsløres i Teknisk Ukeblad.

I skrivende øyeblikk vet vi ikke motiv og bakgrunn for det målrettede tyveriet, men det er mye som tyder på at den kortvokste tyven var ute etter opplysninger om den gigantiske Sjtokman-utbyggingen som handler om verdens største offshore gassproduksjon i Barentshavet.

Mange muligheter

Vi vet også at risikoen for å bli utsatt for tyveri av sensitive bedriftshemmeligheter øker når det er flere nasjoner involvert. I forbindelse med Sjtokman samarbeider russiske Gazprom, franske Total og norske StatoilHydro om planarbeidet som skal avgjøre om det blir utbygging eller ikke.

Et langt større antall nasjoner har enten interesse av at det blir utbygging eller at prosjektet blir skrinlagt – avhengig av om det er potensielle kunder eller konkurrenter.

Gjør lite

Mørketallsundersøkelsen som Næringslivets Sikkerhetsråd utarbeider, vektlegger primært bedriftenes håndtering av elektronisk informasjon.

Bedriftene har blitt veldig mye mer bevisst de siste årene på å sikre seg mot datahackere ved hjelp av antivirus-programmer og brannmurer, men hva med selve kontoret?

Mørketallsundersøkelsen viser at mange bedrifter gjør for lite for å sikre lokalene mot tyveri.

Utro tjenere

Den samme undersøkelsen viser at to tredjedeler av tyveriene begås av egne eller tidligere ansatte. Motivene for utroskap kan være mange og vanskelige å oppdage.

Bedrifter med sensitiv informasjon må derfor sørge for streng adgangskontroll og vakthold utenom arbeidstid.

Dyrt

En sak som likner på tyveriet hos Multiconsult skjedde i fjor: Det amerikanske teknologiselskapet Halliburton ble frastjålet fire pc’er og to harddisker som inneholdt topphemmelige data om det brasilianske Tupi-feltet, anslått til å være verdens største oljefelt.

Verditapet for oppdragsgiveren, oljeselskapet Petrobas, var minst to milliarder.

Innbruddet hos Multiconsult bør bli en vekker for alle ingeniører i norske teknologibedrifter.

Det er bedre å være føre var enn etterpåklok når det gjelder sikring av informasjon på arbeidsplassen.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.