MOBIL

Er det verdt å oppgradere til iPhone 5?

Vi har sammenlignet de forskjellige iPhone-modellene.

Marius ValleMarius ValleJournalist
13. sep. 2012 - 11:55

Da Apple lanserte iPhone 5 i går gjorde de det samtidig klart at de sluttet å selge iPhone 3GS. Den nye "lavprismodellen" er nå iPhone 4, og som før skal de selge tre utgaver av iPhone.

Når iPhone 5 kommer i salg kan du dermed velge mellom denne, iPhone 4S og iPhone 4. Det store spørsmålet er selvsagt om du som eier en iPhone fra før av skal oppgradere, og om du som skal kjøpe din første iPhone like gjerne kan gå for den billigste varianten.

Som tabellen viser er det gjort endringer på den forrige iPhone-modellen. Da den ble lansert kom den med 16, 32 og 64 GB minne, men fra nå av vil den bare selges med 16 GB minne.

iPhone 4 vil fortsatt bare leveres med 8 GB minne.

Retina-skjerm

Selv om skjermen på iPhone 5 har blitt større - 4 tommer mot 3,5 tommer - er oppløsningen den samme som tidligere. Det Apple har gjort er å bygge den i høyden, og puttet inn flere piksler. Det vil si at skjermen viser mer informasjon, men det er like mange piksler per tomme som tidligere, altså 326 PPI.

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen

Størrelse

En større skjerm fører nødvendigvis til at iPhone 5 har blitt større. Men den er samtidig blitt tynnere og lettere enn sine to forgjengere.Fra venstre: iPhone 5, iPhone 4S og iPhone 4. (Foto: Apple)

Det er gjerne greit å få med seg at iPhone 5 ikke har blitt bredere enn sine forgjengere. Dette betyr at telefonen etter alt å dømmk.e vil oppleves ganske lik de forrige telefonene i bruk. At den har blitt en god del lettere vil trolig også oppleves som en forbedring.

Teknologi

Den nye modellen er i motsetning til tidligere iPhone-varianter utstyrt med LTE. Dette er teknologien som her til lands markedsføres som 4G. Men iPhone støtter ikke LTE-frekvensene som er mest utbredt her. NetComs 4G-nett opererer stort sett på 2600 MHz, som iPhone 5 ikke støtter.

Den nye telefonen støtter imidlertid DC-HSDPA, som gir en nedlastingshastighet på inntil 42 Mbps i 3G-nettet. NetCom har begynt å bygge ut dette. 

LES MER: NetCom dobler hastigheten

iPhone 5 har Apples nye systembrikke A6. Mye er fortsatt ikke kjent om denne. Det er klart at den har en Cortex-A15-prosessor, men antall kjerner eller hastighet er ikke kjent. Ei heller er grafikkprosessoren kjent. Det antas at telefonen har en tokjerneprosessor på 1 GHz, og at grafikkprosessoren er en PowerVR SGX-variant.

Uansett er prosessoren er del sterkere enn på iPhone 4S, og langt sterkere enn på iPhone 4. 

LES OGSÅ: Ute etter en god surfemobil?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boligerNy plugg på iPhone 5. (Foto: Apple)

Ny plugg

Nye iPhone 5 har fått en ny bunnplugg Apple kaller Lightning. Denne erstatter tilkoblingen som du finner på alle tidligere iPhone-modeller. Det betyr at utstyr du har kjøpt til din gamle iPhone ikke uten videre vil fungere med iPhone 5, med mindre du kjøper en overgang fra den gamle til den nye kontakten.

Dette vil være en klar ulempe for den som allerede eier en del iPhone-utstyr.

LES OGSÅ: Se hva du kan gjøre med USB-pluggenKameraet har samme oppløsning som før. (Foto: Apple)

Kamera

Kameraet til iPhone 5 har i det store og hele samme spesifikasjoner som iPhone 4S sitt. Selve kameraet har imidlertid blitt redusert i størrelse, og den raske prosessoren har ifølge Apple gjort at kameraet nå jobber 40 prosent raskere. Når det er sagt: iPhone 4S har fra før av et av de raskeste kameraene på markedet, og oppleves på ingen måte som tregt.

Operativsystem

Alle telefonene støtter iOS 6, men iPhone 4 mangler en del funksjoner. Her er det fortsatt ikke støtte for stemmestyringsfunksjonen Siri. iPhone 4 mangler også støtte for navigasjon via Apples nye kartprogram. Utover dette har telefonene stort sett samme muligheter.

Vær oppmerksom på at apper skrevet for eldre iPhone-modeller vil vises med sorte streker på sidene på iPhone 5 sin skjerm. Dette fordi de er laget for telefoner med lavere skjermoppløsning.

LES OGSÅ: Dette er nytt i iOS 6

Dette mangler iPhone

Tross ny utgave har iPhone fortsatt noen mangler sammenlignet med konkurrentenes telefoner. Dette er noen av de største manglene:

NFC: NFC er en teknologi som sørger for kommunikasjon over korte avstander. I praksis kan du bare berøre en NFC-enhet for å kommunisere. Dette innebærer at du kan lese informasjon fra NFC-merker, koble deg til en NFC-høyttaler eller overføre data, for å nevne noe. NFC skal også brukes i betalingsterminaler slik at du kan bruke mobilen i stedet for betalingskort i butikker. NFC kommer i flere Android-modeller, og er standard på Windows Phone 8.

LES MER: Dette trenger du å vite om NFC 

USB: Mens telefonprodusenter flest utstyrer telefonene sine med USB, har Apple valgt å gå for sin egen løsning. Det betyr at du må ha en iPhone-kabel for å overføre data eller å lade. I iPhone 5 sitt tilfelle må du dessuten skaffe helt nye kabler, da de har skiftet plugg.

Minnekort: Behovet for minnekort på en telefon med 64 GB minne er gjerne ikke prekært. Men kjøper du iPhone 4, som har 8 GB minne, kunne det vært en fordel å ha mulighet til å bygge ut minnet ytterligere.

LES OGSÅ: Dette kortet gir deg 64 GB ekstra minne

Hvilken skal du velge?

Har du allerede en iPhone 4S er det få grunner til å oppgradere. Det må i så fall være at du ønsker deg en større skjerm. 3,5 tommer er tross alt ikke all verden i dag.

Har du allerede iPhone 4, og du har hatt denne en stund, er det flere grunner til å vurdere den nye. Foruten større skjerm får du også tilgang til inkludert navigasjon. Siri vil også fungere her. Du får dessuten tilgang til videosamtaletjenesten FaceTime over mobilnettet.

Om du vurderer din første iPhone kan 4S være et like godt valg som 5. Denne vil nemlig koste knapt 4300 kroner, som er omtrent 700 kroner mindre enn før. Norske priser på iPhone 5 er foreløpig ikke oppgitt, men det antas at den vil koste det samme som iPhone 4S kostet tidligere.

OPPDATERT: Prisene for iPhone 5 i Storbritannia, Tyskland og Frankrike er nå offentliggjort. Telefoenen skal koste 529 GBP/679 EUR for 16 GB-utgaven. Det betyr at telefonen trolig kommer til å koste fra 4990 eller 4890 kroner i Norge.

iPhone 4 blir langt billigere, med en pris på 2900 kroner. Da får du fortsatt en av markedets skarpeste skjermer, og en design som står seg selv etter over to år på markedet.

Oppsummert kan vi si at iPhone 5 er en fin oppdatering, men at den gjerne mangler en eller flere store nyheter som gjør at dette er telefonen du må kjøpe i høst.

LES OGSÅ: Slik måler iPhone 5 seg mot konkurrentene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.